Panasonic predstavio GH5M2 i najavio GH6

To što su pred nekoliko godine krenuli s full frame modelima, ne znači da Panasonic odustaje od Micro Four Thirds sustava - evo revizije vrlo popularnog modela GH5, a nadolazeći GH6 trebao bi stići do kraja ove godine

Mario Baksa srijeda, 26. svibnja 2021. u 10:05

Serija fotoaparata LUMIX GH okosnica je Panasonicova uspjeha u mirrorless svijetu. Iako je riječ o uređajima koji su oblikom fotoaparati, većina se njihovih kupaca najvjerojatnije odlučila na njih radi izvrsnih video karakteristika i performansi.

U zadnjih nekoliko generacija na te se hibridne fotoaparate više gleda kao na videokamere s ergonomijom fotoaparata. Model GH5 pojavio se pred četiri godine, a Panasonic je predstavio njegovog nasljednika, GH5M2. Sličnosti između ta dva fotoaparata su velike - GH5M2 (GH5 Mark II) je poboljšana, nadograđena verzija omiljenog uređaja.

GH5M2 interno može snimati C4K i UHD 4K 10-bitni video pri 60p 4:2:0, a preko HDMI-a daje 4K 4:2:2 10-bitni video, za one koji će koristiti vanjski snimač videa. Dok je kod GH5 log profil trebalo dokupiti ako vam je bila potrebna ta funkcionalnost, kod M2 on dolazi predinstaliran, u obliku V-Log L profila. Nadograđeni su i Cine-profili pa tako ovaj aparat ima i Cinelike D2 i V2, preuzete iz Panasonicova full-frame aparata S1H.

Senzor je i dalje 20,3-megapikselni, no više nema low-pass, odnosno anti-aliasing filter (senzor je sad sposoban uhvatiti više detalja) te sad dolazi s antireflektirajućim premazom, što bi trebalo smanjiti neželjene odsjaje (lens-flareove) i druge optičke artefakte. 

Nadograđen je i procesor slike - sad se koristi Venus Engine, s kojim smo se susreli u LUMIX-u G9, koji je zaslužan za bolje boje, naprednije smanjivanje šuma i poboljšan dinamički raspon.

I fokus je bolji u odnosu na GH5, s obzirom da GH5M2 koristi najnovije Panasonicove algoritme, pa novi aparat prepoznaje oči, lice, glavu i tijelo te prepoznaje životinje.

Stabilizacija u tijelu dignuta je na višu razinu, te sada kompenzira 6,5 koraka ekspozicije, a zahvaljujući algoritmu razvijenom za S1H, stabilizacija bi trebala biti posebno učinkovita i kad je aparat u pokretu prilikom snimanja videa.

LCD ekran dijagonale 7,6 centimetara razlučivosti je 1,84 milijuna točaka, svjetliji je od ekrana na prethodniku i preciznije prikazuje boje. Od pomoći za snimanje tu su dvije zebre te crveni okvir oko ruba ekrana kako bi korisnik lakše uočio kad je u tijeku snimanje.

Možda najbitnija nova funkcionalnost je bežično streamanje uživo (podržan je i 5-gigahercni WiFi) preko aplikacije za smartfone LUMIX Sync. Video do Full HD pri 60p do 16 Mbit/s može se streamati na online platforme koje podržavaju RTP/RTSP IP streaming, primjerice na YouTube. U budućnosti, uz nadogradnju firmwarea, bit će moguće i žično streamati video, preko USB-LAN adaptera.

Tijelo je i dalje robusno, otporno je na prolijevanje tekućina, prašinu i zamrzavanje do -10 °C. Okvir je izrađen od lijevane magnezijeve legure. Aparat koristi novu, kapacitetniju bateriju (2.200 mAh) te podržava USB-C PD (Power Delivery).

Prednarudžbe u anigota.hr počinju kroz par dana, a prve isporuke idu početkom srpnja. Točne cijene znat će se kad se počne s prednarudžbama, a očekuje se da će iznositi oko 13.500 kuna za tijelo, oko 15.000 kn za kit s objektivom FS12060 (Lumix G Vario 12-60 mm, f/3,5-5,6), odnosno oko 18.000 kn za kit sa svjetlosno jačim (f/2,8-4) Leicinim objektivom iste žarišne duljine, umjesto Panasonicovog.

Ažuriranje softvera za druge uređaje

U sklopu događaja na kojem je predstavljen GH5M2, najavljene su i nadogradnje firmwarea za modele GH5S, G9 i G100.

GH5S dobit će poboljšan autofokus (dvostruko brži ciklus prepoznavanja očiju i lica, te peterostruko brže cikluse prepoznavanje čovjeka i životinja). Druga novost su C4K i anamorfni 3,7K 12-bitni RAW izlaz preko HDMI-a do 60 FPS. Dodan je crveni okvir na ekranu prilikom snimanja, okomiti videozapisi reproduciraju se okomito, a tu su i još neke novotarije. G9 je dobio slična poboljšanja, a G100 par sitnica.

LUMIX GH6

Onima kojima GH5M2 neće biti dovoljno velik skok u odnosu na GH5, mogli bi ciljati na budući model GH6, koji će stići do kraja ove godine. Ovaj će aparat nuditi 10-bitno 4:2:2 C4K@60p interno snimanje videa, uz praktički beskonačno vrijeme snimanja (kad se koristi na radnoj temperaturi nižoj od certificirane).

Ovim će se aparatom moći snimati i 10-bitni 4K videozapisi pri 120p. Ujedno, za one kojima je bitna dodatna detaljnost slike, GH6 će snimati 10-bitne 5,7K videozapise pri 60 sličica u sekundi, što će mu omogućiti novorazvijen Micro Four Thirds senzor, a imat će i novi procesor slike.

Novi objektiv

Panasonic razvija i novi MFT objektiv iz serije LEICA DG, raspona žarišnih duljina od 25 do 50 mm, uz konstantni otvor blende od f/1,7.

Na tržištu već postoji objektiv LEICA DG 10-25 mm f/1,7. Oni koji će imati oba objektiva, njima će pokriti raspon žarišnih duljina od 10-50 mm uz blendu f/1,7, odnosno ekvivalentno 20-100 mm f/3,4 preračunato u full frame odnose.