Večeras nas očekuje akvaridski meteorski pljusak, evo kako ga najbolje fotografirati

Prizori meteora u padu s noćnog neba mogu biti izvor spektakularnih fotografija. Uz nekoliko trikova fotografa Fergusa Kennedyja, moći ćete ih uslikati i sami

Sandro Vrbanus utorak, 7. svibnja 2019. u 22:00

Meteorski pljusak Eta akvarida obasjava nebo svake godine u travnju i svibnju, i predstavlja dobru priliku za snimanje fotografija meteora. Ove godine akvaridski meteorski pljusak svoj će vrhunac doživjeti večeras, 7. svibnja, ali meteore će biti moguće fotografirati na noćnom nebu još tri tjedna, sve do 28. svibnja.

Kako biste ih što bolje zabilježili na svojim fotografijama, Canon je uz pomoć profesionalnog fotografa Fergusa Kennedyja pripremio nekoliko kratkih savjeta za fotografiranje ovih atraktivnih nebeskih pojava koje ovim putem prenosimo:

1. Pravo vrijeme je važno

Bitno je odabrati najbolji datum za fotografiranje. Večeras će biti malo ili nimalo mjesečine, što će vam dati dobru pozadinu. U idealnim uvjetima slikali biste bez oblaka, no to danas očito neće biti moguće. Ipak, neka vas to previše ne brine – oblaci mogu dati dodatnu dramu vašim fotografijama.

2. Iskoristite specijalizirane aplikacije

Aplikacije kao što su Dark Sky koja daje precizne i lokalizirane vremenske uvjete, ili PhotoPills specijaliziran za fotografiranje prirode pomoći će vam da odredite najbolji položaj za fotografiranje.

3. Prilagodite postavke fotoaparata

Da biste zabilježili sjajne fotografije koristite široki otvor blende i visoki ISO – npr. ISO 3200 f/2.8. Koristite tronožac za postavljanje fotoaparata i osigurajte dovoljno svjetla postavljanjem brzine zatvarača na 30 sekundi.

4. Kreirajte time-lapse

Kada je fotoaparat jednom na tronošcu, eksperimentirajte slikanjem jedne fotografije svake minute, stvarajući tako time-lapse zapis. Trebat će vam oko 25 slika za jednu sekundu videozapisa, tako da je idealno da zabilježite 200-250 slika za kratki time-lapse video. Ako ste u prilici, koristite ultraširokokutni objektiv.

5. Zabilježite ljepotu koja vas okružuje

Kada fotografirate noćno nebo, tipično je da vam se na fotografijama zateknu i svjetla automobila ili ceste što može biti frustrirajuće pogotovo ako ste uložiti puno truda u fotografiranje. Trik je da planirate unaprijed i pronađete mjesto na kojemu vas svjetla ceste neće ometati. To je pogotovo važno kod time-lapse zapisa. I bonus savjet – utoplite se! Nekoliko sati slikanja noćnog neba u neprikladnoj odjeći neće biti ugodno.

Foto: Fergus Kennedy
Foto: Fergus Kennedy