Rubikova kocka koja se sama slaže

Legendarna igračka mađarskog izumitelja Erna Rubika nastavlja inspirirati tehnološke entuzijaste. Neki imaju stroj za njezino slaganje, a neki pak – kocku koja to čini samostalno

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 1. listopada 2018. u 11:00

Iz Japana nam stiže vrlo zanimljiv projekt u slikama i videima. Tamošnji je "maker" i YouTuber pod nadimkom Human Controller izradio Rubikovu kocku koja je u stanju sama se složiti u početni raspored. Kako bi izradio ovako nešto, ovaj je inovativni Japanac morao koristiti tehnologiju 3D ispisa kojom je izradio "jezgru" kocke. Potom je u nju ugradio nekoliko malenih servo motora i Arduino sustav koji kontrolira rad svih dijelova.

Na projektu je autor radio više od godinu i pol, no rezultat je prilično impresivan. Naizgled obična Rubikova kocka, jednom kada ju netko "poremeti", u stanju je vratiti se u prvobitno stanje kroz niz motoriziranih pokreta. Najbolje da pogledate priložene video zapise koji pokazuju kocku u akciji.

Onima koji i sami cijene "uradi sam" pristup svakako će biti zanimljivo pogledati i galeriju slika u kojoj se otkriva unutarnja struktura kocke, način smještanja motora i sustav prijenosa koji omogućava preslagivanje i zakretanje pojedinih stranica kako bi se kocka složila. Tu su i dodatni video zapisi i slike ovog sposobnog Japanca.

Ovo, dakako, nije prvi puta da izvještavamo o tehnologiji vezanoj uz slaganje Rubikove kocke. Do sada smo pisali o varijantama s Bluetoothom, kao i o stroju koji slaže ovu igračku u rekordnom roku. No, ova je autonomna kocka, priznat ćete, ipak nešto posebno.

📢 12 rata beskamatno

LAPTOPI

Velika ponuda laptopa za rad, igru ili učenje!

198,95€ 1.498,99 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

MONITORI

Upotpuni svoj laptop većim ekranom!

101,99€ 768,44 kn Kupi


Vitki i snažni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE120

Glatku i široku disperziju visokih frekvencija s čistim srednjim rasponom i munjevitim basom.

778,95 € 5.869,00 kn Kupi

Pravi doživljaj zvuka kao s pozornice

JBL Stage A180

6.5-inčni 2,5-sistemski samostojeći zvučnici, frekvencijski odziv: 40-40 000 Hz, osjetljivost: 90 dB, preporučena snaga pojačala: 20-220 W

549,00 € 4.136,44 kn 573,00 € Akcija