Inactive Account Manager može zaštititi vaš neaktivan ili davno zaboravljen Google račun

Ovom značajkom možete odlučiti kada će Google vaš račun smatrati neaktivnim i treba li izbrisati vaše podatke ili ih podijeliti s pouzdanim kontaktom

Tomislav Stanković nedjelja, 26. veljače 2023. u 06:00
📷 Image: Unsplash
Image: Unsplash

Svaki kreirani Google korisnički račun će u jednom trenutku postati neaktivan, bilo da je to zbog smrtnog slučaja vlasnika računa ili zaboravljenih pristupnih podataka. Ako taj trenutak želite imati pod nekom kontrolom onda je ovo opcija koju možete iskoristiti.

Nakon prijave u Inactive Account Manager prikazat će se tri dodatna izbornika. Svaki sa svojim setom opcija između kojih trebate nešto odabrati kako bi Google znao što napraviti s vašima podacima u budućnosti.

Prvo je potrebno odabrati vremenski period nakon kojega Google vaš korisnički račun može smatrati neaktivnim. Nude se opcije od 3, 6, 12 ili 18 mjeseci. Također, mjesec dana prije isteka odabranog roka Google će vam na e-mail ili broj telefona poslati obavijest. Ako na nju ne reagirate, istekom odabranog roka Google će postupiti prema vašem izboru – obrisati sve podatke ili obavijestiti pouzdani kontakt.

Nakon toga slijedi korak odabira do 10 osoba koje će Google obavijestiti kada vaš račun postane neaktivan. Odabrane osobe neće znati da ste ih odabrati tijekom postavljanja ove opcije. Odabirom pouzdanih kontakata možete odabrati i što s njima želite podijeliti bilo da se radi o fotografijama, e-pošti, dokumentima ili nečemu četvrtom.

I na kraju, trebate odabrati želite li da se vaš Google računa u potpunosti izbriše. Ako ste sadržaj prije brisanja ipak odlučili podijeliti s pouzdanim kontaktima oni će to moći učiniti u roku od 3 mjeseca od primitka obavijesti od Googlea.