Nvidia Ampere GPU imat će 50 posto bolje performanse u odnosu na Turing

Nvidia sprema generaciju GPU-ova temeljenu na 7-nanometarskoj Ampere arhitekturi koja bi prema novim informacijama trebala donijeti performanse koje su za 50 posto bolje u odnosu na Turing GPU-ove

Matija Pavlić nedjelja, 5. siječnja 2020. u 06:30

Dok tvrtka AMD već ima svoju 7-nanometarsku seriju grafičkih kartica Radeon RX5000, njezina konkurencija užurbano radi na svojoj novoj generaciji GPU-ova.

Nvidia priprema GPU-ove iduće generacije baziranih na novoj 7-nanometarskoj Ampere arhitekturi (proizvodit će ih uglavnom tvrtka TSMC). Više detalja o ovoj arhitekturi trebalo bi biti otkriveno za vrijeme ovogodišnjeg CES-a u Las Vegasu, a u međuvremenu TaipeiTimes iznosi neke glasine o novoj generaciji Nvidijinih GPU-a.

Prema njihovim predviđanjima Ampere arhitektura bi trebala ponuditi skok u performansama u odnosu na 12-nanometarsku Turing arhitekturu i do 50% i to ne samo zbog uporabe 7-nanometarskog proizvodnog procesa nego i zbog potpuno nove arhitekture koju Ampere donosi.

Tu je i dodatna prednost Ampere arhitekture u vidu energetske učinkovitosti i smanjene potrošnje do 50% u odnosu na Turing arhitekturu.