Britanskoj vojsci hakeri nakratko preuzeli račune na društvenim mrežama

Korisnički računi Britanske vojske na YouTubeu i Twitteru bili su hakirani ove nedjelje, a napadači su putem njih objavljivali sadržaje koji pozivaju na ulaganja u kriptovalute i NFT-e

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. srpnja 2022. u 19:16

Jedan od najvećih hakerskih uspjeha na društvenim mrežama zasigurno je bio slučaj otprije dvije godine, kada su hakeri uspjeli kompromitirati sigurnosne sustave Twittera te preuzeti kontrolu nad brojnim verificiranim računima. Tada su "pali" računi Elona Muska, Billa Gatesa, Jeffa Bezosa, Baracka Obame, Joea Bidena i još mnogih poznatih osoba, a napadači su s njih tvitali razne prevarantske linkove. Tražili su da im se uplate određena sredstava u kriptovalutama te lažno obećavali dvostruki povrat novca.

Napadač nepoznat

Nova runda hakiranja sličnog tipa, a i sa sličnom svrhom, dogodila se ovoga vikenda. U ovom slučaju žrtva je bila Britanska vojska, tj. njihovi računi na Twitteru i YouTubeu. Nakon što su na sličan način preuzeli kontrolu nad tim računima, napadači su ih preimenovali, promijenili profilne slike, pa s njih objavljivali slične sadržaje kao i u prošlom slučaju. Bile su to ponovno prevarantske "navlakuše" kojima traže od ljudi da "ulažu" u kriptovalute ili NFT-e, koristeći se, među ostalim, likom Elona Muska kao onoga koji podupire ovakvo ulaganje.

Britanska je vojska nedugo zatim potvrdila proboj svojeg sigurnosnog sustava na navedenim računima i poručila da je problem riješen, a računi vraćeni pod njihovu kontrolu. Za sada nije poznat identitet napadača ili hakerska skupina kojoj možda pripadaju.

"Istraga je u tijeku. Informacijsku sigurnost shvaćamo vrlo ozbiljno i radimo na otklanjanju problema. Do dovršetka istrage ne bi bilo primjereno davati dodatne komentare", poručili su putem glasnogovornika.