Hakiran British Airways, ukradeni podaci o karticama putnika

Napadači su od britanske aviokompanije ukrali podatke o 380.000 putnika i o njihovim kreditnim karticama

Sandro Vrbanus petak, 7. rujna 2018. u 18:00

Tijekom posljednja dva tjedna, nekad u razdoblju od 21. kolovoza do 5. rujna, nepoznati su napadači hakirali internetske stranice britanskog avioprijevoznika British Airways. Hakeri su uspjeli pristupiti privatnim podacima iz oko 380.000 platnih transakcija te došli u posjed podacima o putnicima i njihovim kreditnim karticama, izvijestili su iz BA.

Odmah po otkriću hakerskog napada izvijestili su policiju i sve nadležne, a sigurnosna rupa ubrzo je popravljena pa stranica ove aviokompanije funkcionira bez problema. Alex Cruz, CEO British Airwaysa, ispričao se korisnicima koji su zahvaćeni ovim sofisticiranim malicioznim napadom i napomenuo kako ukradeni podaci ne uključuju detalje o putovanjima ili putnim ispravama putnika.

Sve korisnike čiji su podaci bili kompromitirani British Airways je obavijestio tijekom jučerašnjeg dana. Kako se doznaje, riječ je o onima koji su svoje aviokarte kupovali u navedenom dvotjednom razdoblju. Svi oni trebali bi odmah kontaktirati svoju banku ili izdavača kreditnih kartica kako bi onemogućili kradljivce u zloupotrebljavanju podataka. Daljnja je istraga u tijeku, a iz BA najavljuju i da će nadoknaditi štetu svim svojim klijentima.

Britanskom prijevozniku ovo nije prvi puta da ima posla s hakerima, kao niti da ih u medije dovede priča o informatičkom sustavu i problemima s istim.