Poznate kockarnice u Las Vegasu na udaru hakera

Hakerska skupina Scattered Spider napala je poznate kockarnice, među kojima su one u hotelima Caesars Palace, Bellagio i MGM Grand. Ukradeni su, koliko je za sada poznato, podaci čestih posjetitelja

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. rujna 2023. u 06:00

Oni koji imaju naviku, da ne kažemo ovisnost, često zalaziti u kockarnice Las Vegasa, mogli bi – osim gubitka novca – imati još jedan problem. Kako pišu američki mediji, hakeri su protekloga tjedna intenzivno napadali niz kockarnica, među kojima su i one vrlo poznate i posjećene, u hotelima Caesars Palace, Bellagio i MGM Grand. Iz krovnih kompanija Caesars Entertainment i MGM Resorts potvrdili su da su bili žrtve kibernetičkih napada, s nizom različitih posljedica.

Velika financijska šteta

Primjerice, gosti hotela MGM Grand proteklih dana nisu mogli ući u svoje sobe pomoću digitalnih ključeva ili trošiti novac na račun sobe. Glavni izvor prihoda, kockarski aparati, također su bili "zamrznuti" jedno vrijeme i nisu mogli zarađivati. Nešto ozbiljnije posljedice osjetit će česti posjetitelji Caesars Palacea, jer je tamo došlo do krađe osobnih podataka korisnika iz programa lojalnosti. Među kompromitiranim su podacima brojevi socijalnog osiguranja i vozačkih dozvola, koji se koriste za identifikaciju korisnika.

Caesars Entertainment je slučaj prijavio SEC-u, navodeći da je riječ o napadu izvršenom uz pomoć socijalnog inženjeringa. Hakeri su tako prevarili jednog podizvođača, zaposlenog na IT podršci, pa iskoristili pristup informatičkom sustavu kako bi ukrali cijelu bazu podataka iz programa lojalnosti. U istragu je uključen i FBI, a stručnjaci procjenjuju kako su problemi u radu za nekoliko kasina prouzročili oveće financijske gubitke.

Googleova sigurnosna tvrtka Mandiant Consulting sumnju za ove napade stavlja na hakersku skupinu Scattered Spider, za koju je otkriveno da je posljednjih tjedana za mete imala upravo hotelske lance i kockarnice. Iako stručnjaci smatraju da su članovi te skupine "mlađi i manje iskusni", i dalje ih smatraju ozbiljnom prijetnjom velikim organizacijama. Bazirani su u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Bloomberg doznaje da je Caesars Entertainment već platio otkupninu, i to u iznosu od više desetaka milijuna dolara ovim hakerima, vjerojatno kako ukradeni podaci ne bi bili pušteni u javnost. Plaćanje otkupnine, znamo, nije nikakva garancija da se to ipak neće dogoditi.