Huawei kroz AI omogućava slijepima da vide emocije uz pomoć zvuka

Huaweijeva tehnologija prva je koja može pomoći slijepima da "vide" ili dožive emocije na licima sugovornika

Sandro Vrbanus utorak, 22. siječnja 2019. u 06:00

Huawei je razvio aplikaciju koja omogućuje slijepima da "vide" ili dožive emocije na licima sugovornika koristeći tehnologije umjetne inteligencije. Facing Emotions aplikacija koristi moćnu kameru i umjetnu inteligenciju na Huawei Mate 20 Pro pametnom telefonu kako bi preveo sedam univerzalnih ljudskih emocija u sedam jedinstvenih zvukova. Na taj način slijepi i slabovidni imaju mogućnost iskusiti više i razumjeti bolje u komunikaciji s drugima.

Pitajući se kako može pomoći slijepim i slabovidnim osobama da dožive više, Huawei je stvorio ovu aplikaciju koristeći snagu AI-ja. Učeći je da analizira izraze lica i osjećaje koji iz njih proizlaze te ih pretvara u zvuk, kreiran je novi jezik za slijepe kako bi "vidjeli" osjećaje kao nikad prije.

Koristeći stražnje kamere uređaja, aplikacija skenira lice sugovornika slijepe osobe i identificira elemente lica: oči, nos, obrve i usta, kao i njihovo reagiranje tijekom dijaloga. AI potom pretvara identificiranu emociju u prethodno definirani zvuk koji proizlazi iz uređaja (na slušalicu koju koristi slijepa osoba). Sve se ovo događa u realnom vremenu i bez internetske veze, samo pomoću procesora i umjetne inteligencije kojom je opremljen Mate 20 Pro.

Facing Emotions je razvijen uz podršku zajednica slijepih osoba i dobrotvornih organizacija. Intervjuirajući predstavnike zajednica slijepih o njihovim potrebama dobiveni su korisni rezultati na temelju kojih su se razvijale ideje za rješenje ovog problema koje su testirane od strane budućih korisnika. Upravo je njihov doprinos bio ključan u oblikovanju finalne aplikacije, kao i njezinim funkcionalnostima, bojama i zvukovima.

"Ostala sam začuđena kako brzo stvari mogu biti implementirane u aplikaciju”, izjavila je Monika Woznialis, članica testnog tima slijepih.

Ključna komponenta cijelog uspjeha je sam zvuk kojeg je kreirao slijepi kompozitor Tomasz Bilecki, s namjerom da zabilježi svaku od sedam emocija. Zvukovi su morali biti kratki, sažeti, jednostavni i neinvazivni za korisnike i njihovo okruženje. Testirani su od strane slijepih korisnika koji su ih ocijenili kao lake za razumijevanje i pamćenje. "Zvukovi koje sam želio osmisliti trebali su biti specifični za svaku emociju te ne ometati ostale sudionike u razgovoru", izjavio je pritom Tomasz Bilecki, dizajner zvuka.

Tijekom razvoja aplikacije, razmišljalo se i o svakodnevnom korištenju aplikacije u smislu njenog neometanog handsfree korištenja. Stoga je nagrađivani dizajner Janek Kochanski razvio poseban držač za Mate 20 Pro koji olakšava korisnicima da aplikaciju koriste slobodnih ruku.

"Napredna umjetna inteligencija na našem novom Huawei Mate 20 Pro mobitelu daje nam jedinstvenu priliku da pomažemo slijepim ljudima da 'vide' emocije", izjavio je Norman Mueller, direktor marketinga za Hrvatsku i Sloveniju.