Huawei u rekordnoj godini isporučio 200 milijuna mobitela

Iz kineske kompanije pohvalili su se kako su u ovoj godini dostigli ranije zacrtani cilj i oborili sve svoje dosadašnje rekorde prodaje

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. prosinca 2018. u 18:02

Huawei iza sebe ima vrlo uspješnu, ali i ponešto kontroverznu godinu. Osim što su na tržište lansirali ponajbolje mobitele današnjice, i što za nadolazeće razdoblje razvijaju još bolje modele, financijska direktorica im je pritvorena u Kanadi i čeka izručenje u SAD, dok neke zemlje stavljaju njihove proizvode na crne liste potencijalno opasnih. Ovako turbulentnu godinu Huawei će ipak završiti s jednom pozitivnom viješću.

Kako su se pohvalili na društvenim mrežama, tijekom 2018. godine na tržište je iz Huaweijevih pogona isporučeno preko 200 milijuna mobitela. Prvi puta ova se količina u planovima kompanije našla u kolovozu, kada su godišnji planovi revidirani s prvotno planiranih 180 na 200 milijuna. Planirani broj mobitela iz tvornice je izišao dan prije Božića.

Najveće zasluge za ovako veliku prodaju pripisuju uspjehu modela P20, Mate 20 i Honor 10. Iz kompanije poručuju da je ovaj rekord još značajniji ako se prisjetimo da je lani Huawei isporučio 153 milijuna mobitela, a 2010. godine njih tek 3 milijuna. Ove je godine postignut još jedan veliki rezultat – u drugom kvartalu Huawei je po isporukama pretekao Apple i postao drugi najveći globalni proizvođač mobitela, gledano po broju prodanih komada. Od tada se svugdje u svijetu nalaze u prva tri proizvođača.