Huaweijeva Meng Wanzhou puštena uz jamčevinu

Kanadski sud odredio je da šefica financija Huaweija, optužena u SAD-u za kršenje sankcija Iranu, može na slobodi čekati odluku o izručenju

Sandro Vrbanus srijeda, 12. prosinca 2018. u 12:54

Sabrina Meng Wanzhou, 46-godišnja globalna direktorica financija i kći osnivača tvrtke Huawei, uhićena je 1. prosinca u Kanadi. Razlog uhićenja, doznalo se u međuvremenu, je ilegalno poslovanje s Iranom i prodaja američke opreme na tom tržištu unatoč važećim ekonomskim sankcijama. Wanzhou je stoga tražena u SAD-u i čeka je postupak izručenja.

No, vrijeme do trenutka kada sud dovrši ekstradicijski postupak Huaweijeva će šefica financija moći provesti na slobodi. Sud u Vancouveru sinoć joj je, nakon trodnevnog procesa saslušanja, odredio jamčevinu u visini od 10 milijuna kanadskih dolara (gotovo 50 milijuna kuna). Nakon što je iznos položen na račun suda, Meng Wanzhou je puštena iz pritvora uz postavljanje elektroničkog uređaja za praćenje na gležanj te uz zabranu napuštanja područja Vancouvera.

Huaweijeva vjerojatna nasljednica na sudu će se ponovno pojaviti 6. veljače kada će biti nastavljen postupak izručenja. U međuvremenu se o slučaju oglasio i američki predsjednik Donald Trump, koji je ovih dana u "trgovinskom ratu" s Kinom i razmatra uvođenje ili ukidanje pojedinih carina na njihove proizvode. U svom je stilu poručio kako će putem ministarstva pravosuđa intervenirati u slučaj Meng Wanzhou ako je to potrebno, a sve kako bi se postigao dobar trgovinski pakt s Kinom.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-kanalni bookshelf zvučnici

AUDIOENGINE HD6

Bluetooth aptX, 47 ohma, 50Hz-22kHz, >95dB, 50W RMS, svileni visokotonci, wooferi od aramidnih vlakana, A/B monoblok pojačalo.

5.299 kn Kupi

Plug&play gramofon

REGA PLANAR 1

RB110 ručica, motor od 24 V niske buke, poklopac motora s integriranim hlađenjem, Rega Carbon MM zvučnica.

2.989 kn Kupi