Huaweijeva Meng Wanzhou puštena uz jamčevinu

Kanadski sud odredio je da šefica financija Huaweija, optužena u SAD-u za kršenje sankcija Iranu, može na slobodi čekati odluku o izručenju

Sandro Vrbanus srijeda, 12. prosinca 2018. u 12:54

Sabrina Meng Wanzhou, 46-godišnja globalna direktorica financija i kći osnivača tvrtke Huawei, uhićena je 1. prosinca u Kanadi. Razlog uhićenja, doznalo se u međuvremenu, je ilegalno poslovanje s Iranom i prodaja američke opreme na tom tržištu unatoč važećim ekonomskim sankcijama. Wanzhou je stoga tražena u SAD-u i čeka je postupak izručenja.

No, vrijeme do trenutka kada sud dovrši ekstradicijski postupak Huaweijeva će šefica financija moći provesti na slobodi. Sud u Vancouveru sinoć joj je, nakon trodnevnog procesa saslušanja, odredio jamčevinu u visini od 10 milijuna kanadskih dolara (gotovo 50 milijuna kuna). Nakon što je iznos položen na račun suda, Meng Wanzhou je puštena iz pritvora uz postavljanje elektroničkog uređaja za praćenje na gležanj te uz zabranu napuštanja područja Vancouvera.

Huaweijeva vjerojatna nasljednica na sudu će se ponovno pojaviti 6. veljače kada će biti nastavljen postupak izručenja. U međuvremenu se o slučaju oglasio i američki predsjednik Donald Trump, koji je ovih dana u "trgovinskom ratu" s Kinom i razmatra uvođenje ili ukidanje pojedinih carina na njihove proizvode. U svom je stilu poručio kako će putem ministarstva pravosuđa intervenirati u slučaj Meng Wanzhou ako je to potrebno, a sve kako bi se postigao dobar trgovinski pakt s Kinom.