Nestašica PlayStationa 5 nastavit će se i sljedeće godine

Globalna je nestašica poluvodiča pogodila brojne proizvođače, pa tako i Sony koji ne očekuje da će se situacija s isporukom nove konzole uskoro poboljšati

Matej Markovinović utorak, 11. svibnja 2021. u 10:10

Financijski direktor i izvršni zamjenik predsjednika Sonyja, Hiroki Totoki, potvrdio je kako je tvrtki teško zadovoljiti potražnju za PlayStation 5 te da će se nestašica konzole vjerojatno nastaviti i sljedeće godine, prenosi Bloomberg.

Naime, ova vijest dolazi nakon Sonyjevog financijskog izvješća u kojem se navodi da je do 31. ožujka prodano 7,8 milijuna konzola te da se do kraja ove godine planira prodati najmanje 14,8 milijuna jedinica. Ako se željeni rezultati ostvare, PlayStation 5 bi mogao slijediti putanju prodaje Sonyjeve konzole prošle generacije koja je ostvarila prodaju od 14,8 milijuna jedinica u godini svoga izlaska.

Izvor: Onur Binay/Unsplash
Izvor: Onur Binay/Unsplash

„Mislim da se potražnja ove godine ne smiruje, pa čak i ako osiguramo puno više uređaja i proizvedemo mnogo više jedinica PlayStationa 5 sljedeće godine, naša ponuda ne bi mogla sustići potražnju“, objašnjava Totoki dodajući da, uzevši u obzir tvrtkin tržišni udio i reputaciju, ne može zamisliti da potražnja za konzolom padne, pogotovo sada u doba pandemije korona virusa kada ljudi puno vremena provode u svojim domovima.

No, unatoč Sonyjevoj „ostani kod kuće“ inicijativi, broj je aktivnih korisnika u prošlom kvartalu pao sa 114 milijuna na 109 milijuna korisnika, a pala je i prodaja igara u usporedbi s istim periodom prošle godine.

Izvor: Bloomberg
Izvor: Bloomberg

Kako prenosi The Verge, Totokijeve su izjave pesimističnije od prethodnih koje su stizale iz Sonyja. Naime, predsjednik i izvršni direktor Sony Interactive Entertainmenta, Jim Ryan, ove je veljače izjavio za The Financial Times da će opskrba PlayStation 5 konzolama biti bolja svakog mjeseca tijekom 2021. godine, no kako stvari zasad stoje, i dalje se izrazito teško „dočepati“ nove Sonyjeve konzole.

Unatoč svim nedaćama, američka istraživačka tvrtka NPD tvrdi da je PlayStation 5 najbrže prodavana konzola u povijesti Sjedinjenih Američkih Država kroz prvih pet mjeseci dostupnosti na tržištu.

 

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi