Sony povećava proizvodnju PlayStationa 4 zbog nestašice

Sony je predstavio PlayStation 4 još 2013. godine i od tada je prodan u više od 116 milijuna primjeraka. Tvrtka je svjesna uspjeha svoje stare konzole, pa su je još malo odlučili ostaviti na životu

Matej Markovinović četvrtak, 13. siječnja 2022. u 12:30

Nabavka igraće konzole nove generacije za mnoge je gotovo nemoguća misija. Visoka cijena, „natezanje“ s preprodavačima i nestašica čipova, otežavaju situaciju više no ikad. Sony je, kao i svi drugi proizvođači, svjestan tog problema, pa će u 2022. povećati proizvodnju PlayStationa 4 da im korisnici „ne ispadnu iz đira“.

Naime, iako je proizvodnja PlayStationa 4 navodno trebala prestati još krajem prošle godine, Sony je potvrdio za Bloomberg da će ju ipak nastaviti. Razlog tome je, barem prema njihovim navodima, činjenica da je PS4 jedna od najprodavanijih konzola ikad i da, kako kažu, „uvijek postoji križanje između generacija“.

Ideja im je da u 2022. godini proizvedu još oko milijun PS4 konzola, da bi se ublažio dio pritiska na proizvodnju nove konzole. Starija konzola, dakle, koristi manje napredne čipove te je jednostavnija za izradu, a mnogima će poslužiti i kao dobra alternativa, jer videoigre i dalje redovno izlaze.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Potaknuti Sonyjevom najavom, odlučili smo provjeriti kakvo je stanje s PlayStationom 4 na našem tržištu. Sudeći prema rezultatima pretrage, „četvorku“ je gotovo nemoguće pronaći novu u trgovinama, a ako se i nađe, cijena je poprilično visoka.

Tako, primjerice, jedna poznata internetska trgovina prodaje PS4 Slim 500 GB bundle s tri videoigre po cijeni od 2.615 kuna, dok se XBOX Series S, malo slabija Microsoftova next gen konzola, može pronaći za 2.379 kuna.

Situacija na oglasnicima nešto je ipak bolja, pa se originalni PlayStation 4 može pronaći od 1.000, Slim verzija od 1.400, a najjača Pro inačica od 1.600 kuna. Cijena naravno ovisi o starosti konzole i opremi koja uz nju dolazi, no valja imati na umu da uvijek postoji – cjenkanje.