Sony radi na novoj prijenosnoj konzoli kodnog imena Q Lite

Uz veliki uspjeh Nintendo Switcha i Steam Decka, prognoze su govorile da bi se Sony mogao vratiti na tržište prijenosnih konzola, a prema novim glasinama, na najavu nećemo dugo čekati

Damir Radešić srijeda, 12. travnja 2023. u 10:24

Sony je na tržištu prijenosnih konzola svojevremeno imao popriličan uspjeh sa svojom serijom PlayStation Portablea ili skraćeno PSP-om i PS Vitom, no posljednji primjerci su napravljeni prije četiri godine kada je zaustavljena daljnja proizvodnja. Već neko vrijeme kruže glasine kako bi se Sony ponovo mogao uključiti u utrku, posebice nakon velikih uspjeha Nintendo Switcha i Steam Decka koje su se početkom godine pojačale, a prošli tjedan su procurili i prvi detalji o njihovoj novoj "igrački".

Spomenuta nosi razvojni naziv Q Lite, no nije riječ o zasebnom sustavu za kojeg bi bile rađeni ekskluzivni sadržaji, već je orijentiran povezivanju s PlayStationom 5 putem Remote Playa kojeg Sony agresivno promovira. Iako svi detalji nisu poznati, Q Lite će krasiti masivni 8 inčni ekran osjetljiv na dodir, kao i prilagodljive tipke uz podršku za osjetilne podražaje nalik na one predstavljene s kontrolerom DualSense, te klasična dodatna oprema poput utora za slušalice i zvučnika, dok će za funkcionalnost biti nužna stalna konekcija na Internet.

Kao i sa specifikacijama, točan datum pojave Q Litea nije poznat, no ako je vjerovati riječima novinara i producenta igara Jeffa Grubba koji je usko povezan s industrijom, službeno otkrivanje svih detalja "druge faze PlayStationa 5" se očekuje prije ljeta tijekom novog PlayStation Showcasea. Na istom će uz nove naslove navodno biti predstavljeni i hardverski noviteti, poput bežičnih slušalica kodnog imena Project Nomad, novih bežičnog headseta Project Voyager, PlayStation 5 Pro, te dakako, Q Lite koji bi se mogao pojaviti nešto ranije od nove verzije PlayStationa. PlayStation 5 Pro bi trebao krenuti u prodaju tijekom predblagdanske sezone, ali ne ove, već iduće godine.