Artle, nova dnevna igra je poput Wordlea, ali samo za ljubitelje umjetnosti

Nacionalna galerija umjetnosti u Washingtonu osmislila je igru pogađanja kako bi korisnicima omogućila pristup njenim ogromnim zbirkama umjetnina

Mladen Smrekar ponedjeljak, 16. svibnja 2022. u 06:00

Je li to Gustav Klimt? Ili James McNeill Whistler? Možda Frida Kahlo? Imate četiri pokušaja da pogodite. Tako otprilike funkcionira Artle, nešto poput Wordlea za ljubitelje umjetnosti. Nova igra koju je kreirala Nacionalna galerija umjetnosti u Washingtonu razvijena je kako bi potaknula radoznalost ljudi i potaknula ih da nauče više o umjetnosti.

Interakcija s muzejom

Postoji mnogo mogućnosti za osobnu interakciju s muzejom, od izložbi do besplatnih javnih programa. No, muzej želi omogućiti pristup njihovoj kolekciji 150.000 slika, fotografija, skulptura i drugih umjetničkih djela što većem broju ljudi. I tako je digitalni odjel pod vodstvom direktora Nicka Sharpa osmislio i izradio Artle. 

Svaki dan nova umjetnina i nova četiri pokušaja
Svaki dan nova umjetnina i nova četiri pokušaja

Ova igra uključuje pogađanje tko je stvorio umjetničko djelo u zbirkama galerije. Ispod ponuđene umjetnine morate morate unijeti ime umjetnika, a ako odgovorite krivo prikazat će se crveni znak X. Za ispomoć prikazat će se drugo djelo istog umjetnika. Artle vam omogućuje da pogodite ime umjetnika u četiri pokušaja, a svaki dan prikazuje se nova zagonetka.

Učenje kroz igru

Artle se oslanja na planetarni uspjeh igre Wordle i nudi sličnu priliku da svoje (ne)znanje pokažete na društvenim mrežama. Nakon što završite igru, možete odabrati gumb "dijeli" i svoje rezultate prikazati na Twitteru ili gdje poželite.

Svaki dan nova zagonetka na zaslonu pametnog telefona
Svaki dan nova zagonetka na zaslonu pametnog telefona

Artle je dnevna mozgalica, ali ovdje je manje je riječ o izazovu, a više o otkrivanju, kažu autori. Na kraju možete kliknuti kako biste saznali više o umjetniku i njegovim umjetničkim djelima te nastavili istraživati kako biste se pripremili za buduće izazove.