Counter-Strike: Global Offensive postao F2P, dobio battle royale mod

Nešto više od šest godina nakon izlaska igre Valve je odlučio promijeniti poslovni model i u svoju popularnu kompetitivnu pucačinu ubaciti battle royale

Mateja Šop četvrtak, 6. prosinca 2018. u 23:32

Valve je nešto iza 22 sata putem društvenih mreža službeno predstavio Danger Zone, battle royale mod za svoj FPS Counter-Strike: Global Offensive i usput objavio kako je igra dostupna besplatno svim igračima. Budući da CS: GO ne dobiva neke značajnije promjene često, ovo je velika stvar, a kako će utjecati na veoma aktivnu i veliku zajednicu, vidjet ćemo.

Do tada ćemo raspakirati informacije koje su nam dali. Danger Zone je battle royale mod za maksimalno 18 igrača, ovisno o tome kako igrate. Ako ste solo igrač, bit ćete ubačeni u meč u kojem će sudjelovati ukupno 16 igrača, a ako igrate kao duo ili trio u meču će biti 18 igrača. Valve procjenjuje da će svaka partija trajati oko 10 minuta, a sva oružja i oprema koju će igrači koristiti ponašat će se jednako kao i u osnovnoj igri. Jedina promjena je količina zdravlja koja je povećana sa 100 na 120, pa će protivnici možda poživjeti duže nego u normalnom CS:GO meču.

Valve je mod zamislio ovako: odaberete mjesto u Blacksiteu na koje želite upasti, pronađete opremu, novce i pratite okolinu za posebne pakete koji će padati, istražujete okolinu i obavljate specijalne misije u kojima zarađujete dodatne novce, putem tableta pratite lokacije protivnika i odlučujete hoćete li ih napasti ili se od njih skrivati te ga koristite za kupovinu opreme, a kao i u svim drugim BR igrama, najbolji pobjeđuje. Sve detalje i kozmetičke dodatke koji stižu kroz ovaj mod (i koji će biti dostupni i u osnovnoj igri) možete vidjeti ovdje.

Što se tiče prelaska na free-to-play model, od sada svi mogu Counter-Strike: Global Offensive u cijelosti igrati besplatno. To uključuje sve modove, matchmaking i određene iteme te kutije s oružjem. Ono što se mijenja je Prime Status. Radi se o nadogradnji za igru koju mogu kupiti svi igrači i ona omogućava da upadnete u mečeve samo s drugim igračima koji imaju taj status. Oni koji su ga do sada imali, imaju ga i dalje. Oni igrači koji su prije današnjeg prelaska na F2P kupili CS:GO dobili su ga automatski, dok svi oni koji igru nabave nakon današnjeg dana za Prime Status moraju izdvojiti 13,25 eura ili doći do ranka 21 prikupljanjem XP-a nakon čega moraju dodati važeći broj telefona na Steam korisnički račun. Osim matchmakinga, Prime pretplatnici imaju šansu dobiti ekskluzivne suvenire, iteme i kutije s oružjem.

Većina esports timova i njihovih igrača koji se profesionalno bave igranjem CS:GO-a pozitivno je reagiralo na ovu značajnu nadogradnju i promjenu, a drugima će sigurno trebati koji dan da procesiraju dolazak novih igrača i sam mod kojeg treba odigrati. Ako se želite upustiti sami u Danger Zone, zaputite se na Steam i preuzmite igru.