Galacticare je humoristična menadžerska igra na temu upravljanja bolnicom, ali u svemiru

Svježa strateška igra Galacticare nas vodi na međuzvjezdano putovanje na kojem vanzemaljce nećemo masakrirati, već ih liječiti na iznimno zabavan način

Damir Radešić petak, 24. svibnja 2024. u 15:00

Neovisni razvojni tim Brightrock Games je jučer putem Steama objavio svoj novi uradak Galacticare. Ukoliko vam naziv njihove igre ne govori previše, dovoljno je spomenuti kako su autori inspiraciju pronašli u pradavnom Theme Hospitalu kojeg se još uvijek živo sjećamo, te nešto mlađem Two Point Hospitalu ekipe Two Point Studios, no za razliku od spomenutih, Galacticare nas vodi u međuzvjezdanu bolnicu koju valja voditi misleći pritom jednako na brigu o neobičnim pacijentima, kao i na zaradu koja je u takvim igrama uglavnom glavni pokretač priče, a ista je u ovom slučaju krcata britkim humorom.

Uglavnom, kao svježe postavljenom direktoru svemirskog kliničkog centra, prvi će nam zadatak biti dizajniranje početnih ordinacija i zapošljavanje liječnika i pomoćnog osoblja, uz veliki naglasak na zadovoljavanje njihovih potreba i ispunjavanje ponekad neuobičajenih zahtjeva. Sastavljanje funkcionalne ekipe je od ključnog značaja za napredak, baš kao i unajmljivanje savjetnika koji će nam tijekom kampanje davati određene bonuse, poglavito pri pojavi novih bolesti i otkrivanju pravilnih metoda liječenja bilo da se radi o usamljenim pojedincima nalik na pomalo mutirane mačke ili pak svih sudionika međuzvjezdanih glazbenih festivala ili privremenih stanovnika opasnih zatvora.

Osim kampanje kroz koju će nas voditi niz zadataka i pomalo nam otkrivati nove elemente igrivosti uz visoko postavljene ciljeve koje valja ispuniti, igračima je na raspolaganju i sandbox način igranja u kojem uistinu mogu raditi sve što požele, pa čak i eksperimentirati sa suludim metodama liječenja koje će napraviti više, štete nego koristi. Prve kritike struke su više nego zadovoljavajuće i prema Metacriticu prosječna ocjena je tek nešto ispod 80 posto, pa ukoliko ste ljubitelj sličnih menadžerskih simulacija - što čekate?