Kupci FIFA 23 Ultimate Editiona već sada mogu zaigrati novu FIFA-u

Nova FIFA 23 je jubilarno 30. izdanje i ujedno posljednje na kojem radi Electronic Arts, i premda je na našem tržištu službeno zakazana za 1. listopad, kupci Ultimate Editiona je mogu već zaigrati

Damir Radešić utorak, 27. rujna 2022. u 16:56

Igrači koji su se predbilježili za FIFA 23 Ultimate Edition od jučer navečer imaju privilegiju zaigrati ovo posljednje izdanje serijala u režiji Electronic Artsa, dok će ga svi ostali moći igrati 30. rujna, odnosno na našem tržištu od 1. listopada. Ovo je ujedno i 30. jubilarno izdanje ove franšize od koje se Electronic Arts oprašta, obzirom da je FIFA povisila cijenu službene licence, pa će EA nastaviti s nogometom pod imenom EA Sports FC, dok je za licencu FIFA-e navodno zainteresirano nekoliko izdavačkih kuća.

Kako god bilo, nova FIFA 23 donosi preko 19.000 igrača iz čitavog svijeta, preko 700 nogometnih klubova i 100 stadiona, te više od 30 službenih liga što je čini najopsežnijom u povijesti, no neki klubovi poput Rome i Lazia su zbog vezanosti uz konkurentski eFootball dobili svoje "zamjene" Roma FC i Latium. Valja naglasiti kako su među klubovima zastupljeni domaći Dinamo i Hajduk, kao i hrvatska reprezentacija, a po prvi put i dvije lige ženskog nogometa, engleska FA Women's Super League i francuska Division 1 Féminine, što je velika novost za ovaj serijal.

Sama mehanika igrivosti nije mijenjana, no pomoću tehnologije HyperMotion2 koje je "učila" na stvarnim snimkama nogometnih utakmica, u igru je ubačeno preko 6.000 animacija vođenja lopte. U igru je uvršten i Technical Dribbling sa sustavom Active Touch koji driblanje i majstorije čine pristupačnijima i atraktivnijima, a oba ova sustava su ekskluzivno vezana za PlayStation 5, Xbox Series X/S Stadia i PC, dok u verzijama za starije generacije konzola nisu uvršteni.

Kad ih već spominjemo, recimo i kako je generacijski jaz počeo uzimati sve više maha, pa iako se Electronic Arts hvali kako je omogućeno međuplatformsko igranje u FIFA Ultimate Team (FUT) Division Rivals (bez kooperativnog igranja), FUT Champions, FUT Ultimate Online Draft, FUT Online Friendlies (bez kooperativnog igranja), FUT Play a Friend, Online Friendlies, Online Seasons (bez kooperativnih sezona) i Virtual Bundesliga načinima igranja, vlasnici PlayStationa 4 i Xboxa One mogu igrati samo sa igračima na spomenutim konzolama, dok drugi povezani krug čine PS5, Xbox Series X/S i PC.

Dodatne detalje o svemu potražite na službenim web stranicama.