Microsoft povisio cijenu Xbox Live Gold pretplate, pa se predomislio

Zeleni tabor je jučer objavio nove cijene za svoju pretplatu koja je nužna za online igranje na Xbox konzolama, a nakon što je velik broj igrača kritizirao promjenu, odustali su od te ideje

Mateja Šop subota, 23. siječnja 2021. u 17:30

Tim Xbox jučer nije imao najbolji dan. Nakon što su objavili svoje planove o podizanju cijena za Xbox Live Gold, preplatu koja je nužna za online igranje na Microsoftovim konzolama, igrači su, blago rečeno, loše reagirali. Prvi plan bio je da će umjesto 60 američkih dolara godišnje, svi oni koji žele igrati online morati plaćati 120 američkih dolara, pa su se manje od 18 sati nakon objave ispričali i odustali od promjene.

Isprika je stigla i putem službenog bloga i glasi ovako: "Danas smo pogriješili i u pravu ste što ste nam to rekli. Povezivanje i igranje s prijateljima je važan dio igraćeg iskustva i nismo ispunili očekivanja igrača koji svakog dana računaju na to. Zbog toga, odlučili smo da nećemo mijenjati cijenu Xbox Live Gold Pretplate". Uz to, mijenjaju i dugogodišnju praksu da vam za igranje free-to-play igara treba Gold pretplata, a promjena bi trebala stupiti na snagu kroz par mjeseci.

I za postojeće i za nove pretplatnike redovne cijene pretplate su kako slijedi: 9,99 američkih dolara za mjesec dana, 24,99 američkih dolara za tri mjeseca, 39,99 američkih dolara za šest mjeseci i 59,99 američkih dolara za 12 mjeseci. Evo i igara koje će u sklopu pretplate korisnici ovog mjeseca moći preuzeti:

Neki su smatrali da se Microsoft odlučio na ovaj potez kako bi natjerali korisnike da prijeđu na Xbox Game Pass Ultimate pretplatu, koja uz Xbox Live Gold spaja i Xbox Game Pass, i koja po redovnoj cijeni košta 14,99 američkih dolara mjesečno. Drugi su kritizirali ovaj potez zato što su nove konzole, Xbox Series X i S tek nedavno izašle, a uz to se velik broj ljudi okrenuo online druženju za vrijeme globalne pandemiji, tako da dizanje cijena nije moglo dobro proći. Ovo je zelenom taboru prvi veći promašaj u zadnje vrijeme - Xbox Game Pass je odlična ponuda, a i pristup novoj generaciji konzola prihvaćen je dobro. Vidjet ćemo kakav će im ostatak godine biti, budući da smo tek na kraju siječnja.