Ransomware napad na Capcomove servere otkrio detalje o nadolazećim projektima

Hakerska grupa koja je napala japansku igraću kompaniju objavila je podatke koje su ukrali, a Capcom je službeno potvrdio dio informacija

Mateja Šop utorak, 17. studenog 2020. u 06:00

Prije dvanaest dana je Capcom putem svojih službenih stranica objavio da im je netko neautoriziran pristupio serverima, nedugo nakon toga došlo je do potvrde da se radilo o ransomware napadu. Pokrenuli su istragu, da bi danas objavili rezultate i popis svega što misle da je kompromitirano. Osim informacija o igrama i proizvodima, procurili su podaci o zaposlenicima, prodajnim rezultatima, financijama i korisnicima.

Istražitelji na internetu su se naravno bacili na detaljnije kopanje po podacima koji teže više od terabajta i usmjerili se na detalje o igrama koje tek moraju izaći. Za početak, ekipa na poznatom forumu Resetera objavila je da će sljedeći naslov u popularnom horor serijalu Resident Evil izaći u travnju 2021. godine. Osim za PC i nove konzole, u dokumentima stoji da će izaći i Xbox One i PlayStation 4 verzije igre. Također, kao i prethodnik par Resident Evila, i Village će dobiti demo verziju koju će najprije moći zaigrati vlasnici Sonyjevih konzola, a dva tjedna nakon toga i ostali igrači.

Capcom je u suradnji s Nintendom nedavno najavio dvije nove igre u serijalu Monster Hunter, koje su predstavili kao ekskluzive za Switch. Prema novim informacijama, i Monster Hunter Rise (koji izlazi u ožujku 2021. godine) i Monster Hunter Stories 2 (koji izlazi nekad u lipnju 2021. godine) će izaći i za PC. Rise bi trebao na računala stići u listopadu, dok bi Stories 2 trebao izaći u isto vrijeme kad i Switch verzija. Ova će vijest sigurno razveseliti dugogodišnje ljubitelje serijala, kao i one koje je Capcom pridobio kroz Monster Hunter World i ekspanziju Iceborne.

Osim igara koje su najavljene, u dokumentima se spominju tri nenajavljena projekta koja se kriju iza imena Guillotine, Reiwa i Shield. Prvi navodno stiže na Switch već u veljači, a na druge platforme u svibnju. Reiwa je zakazan za svibanj, a Shield je navodno multiplayer pucačina koja će izaći nekad iduće godine. Za prve dvije igre uopće nema drugih detalja, a kako su neke informacije iz 2018. godine, Capcomovi planovi su se od tada možda promijenili tako da ih treba uzeti sa zrnom soli.

Hakerska grupa Ragnar Locker preuzela je odgovornost za napad, a informacije su objavili zato što Capcom navodno nije htio platiti traženu svotu novaca. Japanska kompanija će nastaviti s istragom i surađuju s policijom u Japanu i SAD-u kako bi spriječili da se takvo što ponovi.