Valve objavio popis najuspješnijih igara na Steamu u 2020. godini

Vlasnik popularnog servisa za digitalnu prodaju igara nastavio je tradiciju koju su započeli 2016. godine i podijelili koje su igre bile najpopularnije

Mateja Šop nedjelja, 27. prosinca 2020. u 06:00

Kao i proteklih nekoliko godina, Valve je opet pripremio nekoliko popisa igara kroz koje mjere njihov uspjeh na svojem izuzetno popularnom servisu. Steam je i ove godine rušio rekorde za broj korisnika koji su istovremeno bili online, kao i onaj za najveći broj igrača koji je istovremeno igrao jednu single-player igru, pa nije neobično da su malo doradili kategorije.

Ove godine su uz Top Sellers, Top New Releases, Top Selling VR Games, Top Early Access Graduates i Most Played Games dodali još Top Controller Games kategoriju u kojoj se nalazi 100 najpopularnijih igara u kojima su igrači koristlili kontrolere. Prve četiri kategorije odnose se na komercijalni uspjeh, dok je ova za najigranije naslove usmjerena na broj igrača koji su ih istovremeno igrali. Upravo zbog spomenutog rušenja rekorda, Valve je ovog puta udvostručio brojke, pa se tako u prvoj skupini nalaze igre koje su premašile 200 tisuća igrača. Druge tri su rezervirane za više od 100 tisuća, 50 tisuća i 30 tisuća igrača.

Ako sami želite proučiti cijele popise, možete to napraviti na ovim stranicama, a mi smo izdvojili najpopularnije igre u svim kategorijama koje možete vidjeti na ovim slikama:

Valve nas je podsjetio da se većina ovih igara trenutno prodaje po sniženim cijenama u sklopu njihove poznate zimske rasprodaje, a ona će se ove godine održavati do 5. siječnja. Što se samih igara tiče, nije neobično da se Cyberpunk 2077 nalazi na vrhu svake kategorije - unatoč problemima i dramama koje je CD Projekt Red imao nakon izlaska, njihov novi RPG premašio je 13 milijuna prodanih primjeraka, kao što ga je nedugo nakon izlaska na Valveovom servisu igralo više od milijun igrača. Zanimljivo je vidjeti da su sve Epic Games Store ekluzive koje su stigle na Steam na vrhu, kao što je interesantno vidjeti indie multiplayer hitove Fall Guys, Among Us i Phasmophobia rame uz rame s AAA velikanima.

Globalnoj pandemiji unatoč, ova je godina bila jako dobra za igraću industriju, neovisno o tome koju platformu za igranje preferirate. Od PC-a, do konzola, novih i starih, svaki igrač mogao je pronaći zabavu za sebe, kao što je ovaj zabavni medij privukao novu publiku. Nadamo se da će nam i 2021. godina ponuditi nova, kvalitetna iskustva u svim žanrovima, da možemo nastaviti bježati od sumorne svakodnevnice.