Odlazak legende - Kevin Mitnick preminuo nakon teške bolesti

U svoje doba čuveni hacker-cracker, Kevin Mitnick koji je pojam hakiranja uveo u mainstream medije, umro je nakon dulje borbe s teškom bolesti

Drago Galić petak, 21. srpnja 2023. u 13:55

Prema američkim medijima, 16. ovoga je u 59. godini u svom domu u Nevadi preminuo Kevin Mitnick, svojedobno čuveni hacker koji je u drugoj polovici 90-tih postao poznat širom svijeta po provalama u neka od najzaštićenijih računala američkih korporacija i državnih službi.

Mitnick je u doba svoje najveće slave bio više mitski lik nego stvarnost, a velikim dijelom su za to zaslužne američke novine koje su o njemu pisale dugačke feljtone (ponajviše New York Times) pripisujući mu nevjerojatne računalne sposobnosti, koje su, na koncu se ispostavilo, bile tek u drugom planu. Mitnick je, zapravo, bio vrlo vješt u takozvanom „socijalnom inženjeringu“ – vještini da kroz razgovor uvjeri sugovornika na drugoj strani telefona ili maila da mu da informacije vjerujući da ih daje ovlaštenoj osobi ili barem nekome dobronamjernome.

Također, Mitnick nije bio nikakav kriminalac (premda je odslužio višegodišnju zatvorsku kaznu). Premda je imao pristup izvornim kodovima softvera velikih tvrtki, pa čak i desecima tisuća brojeva kreditnih kartica, nikada se time nije okoristio za materijalnu dobit – nema dokaza da je iskoristio novac s bilo koje tuđe kreditne kartice, iako je to mogao. Bio je, jednostavno, tip koji je zadovoljstvo nalazio u samom provaljivanju u sisteme, a ne u korištenju tako dobivenih podataka.

U 90-tima, kada je krenula velika hajka za njime, New York Times i američko pravosuđe svojski su se trudili stvoriti dojam o superkriminalcu, ali je tužiteljstvo, kada je 1995. uhićen u „spektakularnoj opreaciji“, kako su tada pisale novine, imalo velikih problema dokazati da je uistinu napravio „milijune dolara štete“ tvrtkama poput tada velikih Motorole, Novella, Nokie i Sun Microsystemsa u čije je servere provalio i čije je izvorne softverske kodove skinuo i onda po njima prtljao za svoju dušu.

Na kraju je sve završilo njegovom nagodbom 1999. gdje je usprkos osudi na pet godina zatvora, po mnogima prestrogoj i besmislenoj s obzirom da prave štete za oštećene, osim povrijeđenog korporativnog ponosa, ako takva stvar postoji, nije ni bilo, priznao krivicu u zamjenu za presudu koja se zadovoljava vremenom koje je proveo u pritvoru i zatvoru, da bi 2000-te bio pušten na slobodu

Bizarna priča tijekom njegovog boravka u zatvoru je i 9 mjeseci izolacije i zabrane korištenja telefona za razgovore s bilo kime jer su se bojali da bi mogao izviždati telefonske kodove u slušalicu, provaliti u Norad i pokrenuti nuklearni rat...

Nakon izlaska iz zatvora mu je, pak, bilo zabranjeno tri godine  koristiti računalo, internet i modem iz sličnih razloga. 

Nakon odsluženja kazne i probacije Mitnick se prebacio u savjetničke vode i osnovao tvrtku za računalnu sigurnost koja i dalje posluje -  KnowBe4. 

Kevin Mitnick će biti upamćen prije svega po našoj reakciji na njega - pretjeranoj, velikim dijelom nepravednoj i mistifikaciji njegovih poduhvata i kod onih koji na njega gledaju kao junaka, i kod onih koji na njega gledaju kao zločinca, koji nikada, zapravo, nije ni bio.