Preminuo je autor Mooreovog zakona, Gordon Moore

Suosnivač Intela i tvorac vjerojatno najpoznatijeg predviđanja razvoja tehnologije mikročipova, preminuo je ovoga petka u dobi od 94 godine

Sandro Vrbanus subota, 25. ožujka 2023. u 12:12

U svome je obiteljskom domu na Havajima ovoga petka, 24. ožujka, preminuo velikan računalne znanosti i tehnologije te suosnivač Intela, Gordon Moore, u dobi od 94 godine. Objavili su to iz Intela i zaklade Gordon and Betty Moore Foundation.

Gordon Moore ostat će upamćen kao osoba koja je svijetu dala "Mooreov zakon" – opažanje da se broj tranzistora u gustom integriranom krugu udvostručuje otprilike svake dvije godine. On je svoje zapažanje objavio 1965. godine, a ono je poslužilo i kao prilično precizno predviđanje daljnjeg razvoja tehnologije mikročipova narednih nekoliko desetljeća. Posljednjih desetljeća napredak računalne snage je donekle usporen, ali je i dalje ostao eksponencijalan, pa je Mooreov zakon i dalje koliko-toliko na snazi kao prilično dobar opis zbivanja.

Vizualizacija Mooreovog zakona (izvorno postavljenoga kao udvostručenje računalne snage svake godine, pa revidiranoga na svake dvije godine)
Vizualizacija Mooreovog zakona (izvorno postavljenoga kao udvostručenje računalne snage svake godine, pa revidiranoga na svake dvije godine)

Moore je s kolegom Robertom Noyceom osnovao Intel 1968. godine, a u kompaniji je obnašao dužnost izvršnog potpredsjednika do 1975., nakon čega je postao njezin predsjednik. Na čelu Intela ostao je do 1987., kada je s funkcije generalnog izvršnog direktora prešao na onu manje operativnu, predsjednika uprave. 1997. godine postao je počasni predsjednik uprave, a umirovio se tek 2006. godine.

Osim poslovnih uspjeha s Intelom, Moore je sa svojom suprugom, s kojom je u braku proveo 72 godine, osnovao i humanitarnu zakladu Gordon and Betty Moore Foundation, putem koje je u razne dobrotvorne svrhe, od osnutka 2000. godine, donirao 5,1 milijardu dolara.

Od Moorea su se iz Intela oprostili i službenim priopćenjem, a trenutačni CEO Pat Gelsinger, izjavio je: "Gordon Moore definirao je tehnološku industriju kroz svoje uvide i vizije. Bio je ključna osoba u otkrivanju snage tranzistora i inspirirao je tehnologe i poduzetnike tijekom više desetljeća. Mi u Intelu ostajemo inspirirani Mooreovim zakonom i imamo namjeru voditi se njime sve dok ne iscrpimo periodni sustav elemenata. Gordonova vizija nastavlja živjeti kao naša vodilja, dok nastavljamo koristiti snagu tehnologije kako bismo poboljšali živote svake osobe na Zemlji. Moja karijera i velik dio mojeg života oblikovani su zaslugom Gordonovog vodstva i mogućnosti unutar Intela. Ponizno prihvaćam čast i odgovornost za daljnje prenošenje njegovog nasljedstva".

Gordon Moore rođen je 3. siječnja 1929. godine u San Franciscu. Iza sebe ostavlja suprugu Betty Irene Whitaker, dvojicu sinova te četvero unučadi.Ulaznice za događanja