Preminuo je Michael Collins, astronaut iz misije Apollo 11

U srijedu je u 91. godini na Floridi preminuo astronaut koji je aktivno sudjelovao u "zlatnom dobu" NASA-e i bio pilot zapovjednog modula najslavnije svemirske misije u povijesti

Sandro Vrbanus srijeda, 28. travnja 2021. u 21:50

Michael Collins, američki astronaut koji je bio pilot zapovjednog modula misije Apollo 11, preminuo je u srijedu u svojem domu na Floridi nakon dugotrajne bitke s karcinomom, objavila je njegova obitelj. Collins je imao troje djece, a svoje zadnje dane proveo je mirno u društvu obitelji, a u izjavi nakon njegove smrti poručeno je kako je i ovaj, posljednji, izazov prihvatio graciozno i ponizno, kao i sve ostale tijekom života.

Collins je rođen 6. siječnja 1930. godine u Rimu, kao sin časnika vojske SAD-a, a prvih 17 godina života zbog očevog je posla živio od Italije, preko Portorika, do nekoliko saveznih država SAD-a. Diplomirao je na West Pointu 1952. godine, kasnije se pridružio Ratnom zrakoplovstvu, postao pilot mlažnjaka, nakon toga testni pilot, da bi završio u svemirskom programu NASA-e početkom 1960-ih godina. Tamo je sudjelovao u eksperimentalnom projektu Gemini, nakon kojeg je uslijedio program Apollo.

Michael Collins trenirao je za pilota unutar ovog svemirskog programa. U misiji Apollo 8, koja je ljude odvela u Mjesečevu orbitu, bio je astronaut u kontroli misije zadužen za komunikaciju s posadom u letjelici. No, najslavnije je dane doživio 1969. godine kada je odabran za pilota zapovjednog modula najslavnije svemirske misije u povijesti – s Buzzom Aldrinom i Neilom Armstrongom uputio se na Mjesec u prvom pokušaju slijetanja ljudi na Zemljin prirodni satelit.

Bio u orbiti, ali nikad na Mjesecu

Uloga Michaela Collinsa bila je da bude "treći čovjek" misije, onaj koji će ostati u orbiti dok se Aldrin i Armstrong spuštaju na površinu Mjeseca. U tim je danima bio, prema vlastitim riječima, "najosamljeniji čovjek još od doba Adama", pogotovo dok je bio sa stražnje strane Mjeseca odakle nije mogao kontaktirati s kontrolom misije. Nakon odrađenih 30 orbita oko Mjeseca njegov se modul spojio s Eagleom, modulom koji je astronaute Aldrina i Armstronga dopremio s Mjesečeve površine, a potom su se sretno zajedno vratili na Zemlju.

Posada Apolla 11: Neil Armstrong, Michael Collins i Buzz Aldrin.
Posada Apolla 11: Neil Armstrong, Michael Collins i Buzz Aldrin.

Nakon što je misija slijetanja čovjeka na Mjesec ispunjena, Collins je navodno izgubio interes za svemirskim putovanjima. Bio je zasićen napornim programom i životom astronauta, koji su utjecali i na njegov privatni život, pa je nedugo potom otišao iz NASA-e – iako je bio vrlo ozbiljan kandidat za pričuvnog zapovjednika misije Apollo 14 i glavnog zapovjednika misije Apollo 17.

Kasnije se kratko bavio i politikom, bio direktor Nacionalnog muzeja zrakoplovstva i svemira, a o svojim svemirskim avanturama napisao je i nekoliko knjiga. Posljednjih godina bio je aktivan na Twitteru, na kojem je i objavljena poruka obitelji nakon njegove smrti.