Australci možda uskoro više neće moći guglati

Google je, uslijed spora s tamošnjim izdavačima i vladajućima, zaprijetio da bi mogao cijeloj Australiji uskratiti usluge svoje internetske tražilice ako na snagu stupi novi zakon o obvezi plaćanja za vijesti

Sandro Vrbanus petak, 22. siječnja 2021. u 13:15

Još sredinom prošle godine počelo se govoriti o tome da bi australske vlasti mogle tražiti od Googlea, Facebooka i drugih multinacionalnih kompanija da poštenije tretiraju lokalne izdavače internetskih sadržaja. Tada je predložen i zakon prema kojem bi svatko tko prenosi vijesti putem raznih agregatora bio primoran pregovarati s izdavačima o uvjetima korištenja i, najvažnije od svega, plaćanju za korištenje njihovih sadržaja.

Ne žele plaćati za linkove

U slučaju da fiksna vrijednost određenog sadržaja ne bi mogla biti određena, Google i njemu slični morali bi s izdavačima ugovarati cijene od slučaja do slučaja. Google je potom relativno nedavno počeo s "eksperimentom" u kojem je iz rezultata pretraživanja izbacio lokalne sadržaje poput vijesti australskih medija. Radilo se, kako se čini, o pokušaju pritiska na australske vlasti da odustanu od njima spornog zakona. Google, ako ste se pitali, nije baš spreman plaćati izdavačima za prenošenje njihovih vijesti u svojem agregatoru, pa je ovime pokušao pokazati građanima kako bi izgledao svijet bez relevantnih sadržaja dostupnih putem Googlea.

Situacija je ovoga tjedna dodatno eskalirala. Google je, naime, zaprijetio da će se povući iz Australije, odnosno da tamošnjim korisnicima neće više biti dostupna najpopularnija internetska tražilica na svijetu. U svojem otvorenom pismu navode da bi nova australska pravila o distribuciji sadržaja i plaćanju za linkove "potrgala" Google kakav poznajemo.

Prihvatite alternativu ili odlazimo

Ponudili su australskim medijskim kućama plaćanje 1.3 milijarde australskih dolara kroz naredne tri godine, umjesto da im plaćaju po svakom sadržaju koji se pojavi u rezultatima pretraživanja. U slučaju da njihovi prijedlozi ne budu prihvaćeni, Google kaže da će tražilicu Australcima jednostavno – onemogućiti, iako je to posljednje što žele učiniti.

Australski premijer Scott Morrison na to je poručio da oni "ne odgovaraju na prijetnje". Dodao je i da "Australija sama piše svoja pravila o tome što se tamo smije a što ne", te kako se zakoni donose u vladi i parlamentu.