Beč pokrenuo telefonsku liniju za žrtve kibernetičkog kriminala

Osobe koje sumnjaju da su postale žrtve cyber kriminala mogu putem ove linije besplatno zatražiti pomoć. Linija je za korisnike dostupna radnim danima

Bug.hr subota, 5. studenog 2022. u 10:10

U današnje vrijeme ljudi koriste sve više usluga na internetu. Digitalna komunikacija postaje sve važnija, a bankarske usluge i kupnja sve se češće obavljaju online. To donosi brojne prednosti, no postoje i određeni nedostaci. Građani se mogu susresti s internetskim prijevarama i iznudama, zlouporabom podataka, virtualnim zlostavljanjem i uhođenjem. Digitalni napadi postaju sve češći. Tako je, primjerice, svaki treći stanovnik Beča doživio elektroničko nasilje, online uhođenje ili neki oblik prijevare poput tzv. phishing napada u kojima se lažiranim porukama pokušava navesti korisnika na otkrivanje svojih povjerljivih podataka i slično. Mnoge pogođene osobe ne znaju kome se mogu obratiti za pomoć.

Kako bi građanima pružio podršku u takvoj situaciji, glavni grad Austrije pokrenuo je telefonsku liniju za žrtve cyber kriminala. Osobe koje sumnjaju da su postale žrtve kibernetičkog kriminala putem ove linije mogu besplatno zatražiti pomoć i savjet što poduzeti. Djelatnici na telefonskoj liniji po potrebi ih upućuju na druge ustanove za daljnje savjetovanje i podršku.

Linija je za korisnike dostupna radnim danima od 7.30 do 17 sati.