Deset tisuća Googleovih zaposlenika provjeravat će YouTube sadržaje

Google će upregnuti čitavu vojsku ljudi kako bi se uspješnije borio s najezdom ekstremističkog i ostalog nepoželjnog sadržaja

Sandro Vrbanus srijeda, 6. prosinca 2017. u 12:00

Šefica YouTubea Susan Wojcicki objavila je na službenom blogu kompanije korake koje će Google poduzeti kako bi na svojem video servisu imao samo sadržaj koji je u skladu s njihovim pravilima korištenja. Dugotrajna borba s video sadržajima koji promiču nasilje, terorizam i ostale ekstremističke oblike ponašanja nije jednostavna na otvorenoj platformi kao što je YouTube.

Ova je platforma u svojoj 10-godišnjoj povijesti pripomogla u širenju vijesti, poticanju društvenih promjena, ali svakodnevno služi i za zabavu, edukaciju i posao. No, neki je korisnici upotrebljavaju za širenje ekstremizma, lažnih vijesti, propagandu, napastovanje i izazivanje izravne štete – što nije u skladu s politikom Googlea i YouTubea. Do sada su se u kompaniji protiv toga borili brojnim moderatorima ali i umjetnom inteligencijom kako bi uklanjali sve nepoćudne sadržaje, a sada je najavljeno širenje kapaciteta za postizanje tog cilja.

Wojcicki kaže kako su ljudski moderatori ključ uspjeha, jer oni učinkovito uklanjaju neželjeni sadržaj, ali i "treniraju" algoritme za isti posao. Stoga će kompanija u 2018. godini njihov broj povećati na čak 10.000. Njihovim će se naporima priključiti i savjetnici u vidu znanstvenika i stručnjaka koji će pružati podršku u razumijevanju novih pojava i problema.

Osim nasilja i ekstremizma, YouTubeovi AI sustavi sada uče prepoznavati i govor mržnje te sadržaje nepoćudne za prikazivanje djeci. Svemu ovome kompanija će pridodati i nešto stroži proces uključivanja videa i njihovih kreatora u sustav monetizacije, čime će biti izbjegnuta situacija da se oglasi prikazuju na nepoželjnim sadržajima, kako je to bilo u nekoliko slučajeva do sada.