Dropbox gasi opciju neograničenog prostora za pohranu zbog brojnih zloupotreba

Popularni servis za pohranu podataka u oblaku više neće nuditi neograničeni prostor po fiksnoj cijeni, budući da su primijetili kako određeni korisnici to iskorištavaju na sumnjive načine

Sandro Vrbanus petak, 25. kolovoza 2023. u 11:39

Jedan od najpopularnijih servisa za pohranu podataka u oblaku, Dropbox, objavio je da će ukinuti svoju politiku korištenja opisanu kao "koliko god prostora trebate", koja je bila primijenjena za njihove pretplatnike u poslovnom paketu Dropbox Advanced. Ispostavilo se, naime, da velika većina korisnika ne troši ogromne količine prostora, no ipak postoji manjina, koja iskorištava takvu poslovnu politiku na nepošten način.

Rudarenje i preprodaja

S vremenom se, kažu, pojavio sve veći broj pretplatnika na paket Advanced, koji svoju pretplatu ne koriste kako bi vodili poslovanje i organizirali svoje dokumente i podatke. Naprotiv, pretplatu plaćaju da bi neograničeni prostor koristili za, primjerice, rudarenje kriptovaluta (chia), objedinjavanje pohrane za više privatnih korisnika, a u nekim slučajevima čak i za preprodaju cloud pohrane. Posljednjih mjeseci takvih je slučajeva zloupotrebe sve više, primarno iz razloga što su i drugi servisi počeli ukidati svoje neograničene pakete. Samim time, i Dropbox je primoran učiniti isto.

Iz kompanije objašnjavaju dodatne razloge za ovakvu odluku. Kažu da "problematični" korisnici u pravilu koriste tisuće puta više prostora za pohranu od prosječnog redovnog poslovnog korisnika. Umjesto da sada uvode nove uvjete korištenja, pišu popis prihvatljivih i neprihvatljivih načina upotrebe svojeg servisa, pa potom i pokušavaju uvoditi red i kažnjavati prekršitelje – odlučili su jednostavno ugasiti neograničeni plan pretplate.

Tražit će se nadoplata

Od sada će pretplatnici na Dropbox Advanced s tri korisnička računa imati na raspolaganju ukupno 15 terabajta prostora, uz dodatnih 5 za svaki dodatni račun. Oni koji trenutačno koriste do 35 terabajta (što je više od 99% pretplatnika) moći će svoje podatke zadržati po postojećim cijenama narednih pet godina, a dobit će i dodatnih 5 TB zajedničkog prostora.

Promjena će, dakle, obuhvatiti manje od 1% "sumnjivih" pretplatnika, koji su zauzeli više od 35 TB. Njima će biti ponuđeno prijelazno razdoblje od godine dana, a nakon toga će morati doplaćivati za pohranu viška podataka. Novim korisnicima više se od sada neće nuditi neograničena pohrana.