Firefox i Edge podržavat će Googleov slikovni format WebP

Predstavljen još 2010. godine, format WebP trebao bi zamijeniti JPEG, GIF i PNG formate slika na webu značajno smanjujući veličinu datoteka

Sandro Vrbanus utorak, 9. listopada 2018. u 06:00

Google je novi format slikovnih datoteka namijenjen korištenju na Internetu, WebP, predstavio još prije osam godina. Namjera ovog formata je da unutar jednog jedinstvenog okvira obuhvati najbolje od svijeta JPEG-a, GIF-a i PNG-a, te zamijeni sva tri formata.

Google je do WebP formata došao kroz razvoj video formata VP8, a pokazalo se da on svojim načinom kompresije može smanjiti veličinu datoteka za 45% u odnosu na PNG te čak 65% u odnosu na animirani GIF format.

Do sada su podršku za WebP od značajnijih igrača na tržištu preglednika imali Google Chrome i Opera, a Microsoft ju je u svoj Edge dodao s najnovijom (trenutačno zaustavljenom) nadogradnjom Windowsa (Edge build 17763+). To je ostavilo Firefox i, dakako, Safari, bez podrške za ovaj novi, kvalitetni format slika. No, i na tom planu uskoro će doći do promjene.

Iz Mozille su, naime, potvrdili kako će njihov preglednik Firefox, iako je prije dvije godine od njega odustao, ipak prihvatiti WebP. Rad na implementaciji podrške za WebP nastavljen je pa se ona unutar Firefoxa može očekivati nekad tijekom prve polovice sljedeće godine. Ovime će od sljedeće godine vjerojatno samo Appleov Safari ostati bez podrške za općeprihvaćeni novi format – no od Applea smo na takvo ponašanje već navikli.