Google objavio kome će, kada i zašto brisati dokumente s Gmaila, Photosa i Drivea

Nakon što počnu naplaćivati pohranu fotografija na servisu Google Photos koja je bila besplatna, neki korisnici mogli bi ostati bez dijela svojih dokumenata, mailova ili fotografija nakon dvije godine

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. prosinca 2020. u 06:00

Koristite li za sada još besplatni servis za pohranu neograničenog broja fotografija (pod uvjetom da su do rezolucije od 16 megapiksela) Google Photos, vjerojatno već znate da pogodnost neograničene besplatne pohrane nećete imati nakon 1. lipnja 2021. godine. Google je, izvještavali smo nedavno o tome, odlučio ukinuti besplatan prostor za fotografije, i počet će ga nakon navedenog datuma oduzimati od 15 GB koje njihovi korisnici dobivaju kao besplatan prostor na Google Driveu. Taj prostor dijelit će s drugim dokumentima na Google Driveu i poštom s Gmaila, a sada znamo i koja će biti politika kompanije kad je riječ o onima koji će imati pohranjeno više od besplatnih 15 GB podataka.

Brisanje viška dokumenata

Google je ažurirao svoja pravila za kvote pohrane, u kojima navodi da će ubuduće svaki račun imati samo 15 GB prostora dijeljenog među servisima Gmail, Google Drive i Google Photos. Oni koji do 1. lipnja "natrpaju" na njihove servere više od toga bit će u opasnosti da dio svojih dokumenata izgube. Korisnici koji u takvom "prekršaju" ostanu dulje od dvije godine, ostat će bez viška pohranjenih dokumenata. Google će, dakle, 1. lipnja 2023. godine pobrisati sve što nadilazi besplatan prostor dodijeljen svakom korisniku.

Brisanje podataka neaktivnim korisnicima

Druga situacija u kojoj bi netko mogao ostati bez dijela dokumenata, mailova i fotografija tiče se neaktivnih računa. Korisnici, dakle, koji svoje račune ne budu koristili dvije godine, nakon tog će im razdoblja biti izbrisan sav sadržaj koji su na Googleovim cloud uslugama pohranili. Definicija (ne)aktivnosti obuhvaća sve servise – Gmail, Google Drive, Google Docs, Sheets, Slides, Drawings, Forms, Jamboard i Sites – i svi podaci s tih servisa mogli bi nestati onima koji se dvije godine na njih ne prijave.

Što ova promjena znači za većinu korisnika?
Što ova promjena znači za većinu korisnika?

Bitno je napomenuti da korisnici koji dvije godine ne budu aktivni na, primjerice, servisu Google Photos, ostat će samo bez fotografija. Drugim riječima, podaci s usluga koje se koriste neće biti brisani, već će u opasnost doći samo dokumenti u sklopu one usluge na kojoj dvije godine nije bilo aktivnosti.

I u slučaju premašivanja kvote i u slučaju neaktivnosti korisnici će biti na vrijeme obaviješteni o eventualnom brisanju dokumenata kako bi ih mogli sačuvati na nekom drugom mjestu ili dokupiti dodatni prostor za pohranu izravno od Googlea.

Kako ostati aktivan?

Jednostavno, kaže Google. Potrebno je samo redovno posjećivati Gmail, Google Drive i Google Photos, putem mobilnih aplikacija i desktopa, s onim korisničkim računom za koji želite da ostane aktivan.