Izumitelj World Wide Weba ima novi projekt kojim želi "spasiti web"

Sir Tim Berners-Lee smatra da je web postao pretjerano zagađen i da se na njemu privatnost ne shvaća ozbiljno, pa pokreće novu platformu koja bi ga trebala spasiti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 1. listopada 2018. u 14:00

Sir Tim Berners-Lee engleski je inženjer i trenutačno radi na MIT-u i Oxfordu kao profesor računalnih znanosti, a u javnosti je poznat kao izumitelj World Wide Weba i direktor W3 konzorcija koji brine o jednom od najvažnijih dijelova Interneta. 63-godišnji Berners-Lee nerijetko u javnosti istupa i analizira događanja vezana iz Internet, a ranije ove godine poručio je kako smatra da je web u opasnosti jer su ga zagadile lažne vijesti, dezinformacije, te kompanije koje ne brinu o privatnosti i sigurnosti svojih korisnika.

Kako bi "spasio web" od propasti njegov je izumitelj pokrenuo Inrupt, startup koji se bavi izradom decentralizirane platforme na kojoj će se izgraditi "novi web". Platforma se naziva Solid, otvorenog je koda, a misija joj je vratiti snagu na webu u ruke njegovih korisnika. Solid daje svakom posjetitelju kontrolu nad njegovim podacima, a poticat će kreativnost, trgovinu i rješavanje problema. Osim platforme koja bi trebala biti "evolucija weba" Solid će nuditi i vlastito rješenje za pohranu podataka kao i nativne aplikacije.

Više o svojem projektu Sir Tim Berners-Lee objavio je na službenim stranicama Inrupta koje održava zajedno sa skupinom aktivista s kojima već godinama radi na razvoju Solida.

Nova platforma, smatra njezin začetnik, ima potencijal donijeti i novu revoluciju na područje programiranja, a developeri, hakeri, aktivisti i sami korisnici trebali bi se u Solidovom okruženju osjećati sigurno, te početi kreirati sadržaje na decentraliziran način, gdje ih internetski divovi poput Googlea ili Facebooka neće imati "pod kontrolom". Decentralizirane Solid aplikacije moguće je izrađivati već sada, a Berners-Lee se nada da će u narednim mjesecima prikupiti kapital i suradnike za daljnji razvoj "novoga weba".