Kroz godinu dana Microsoft 365 gasi podršku za Internet Explorer

Dugovječni i ne baš omiljeni internetski preglednik Internet Explorer mogao bi uskoro biti potpuno umirovljen jer je Microsoft objavio da ga njihov uredski paket više neće podržavati

Sandro Vrbanus srijeda, 19. kolovoza 2020. u 13:39

Aplikacije i usluge povezane u ekosustav Microsoft 365 u ovo doba sljedeće godine više neće podržavati Internet Explorer 11, objavljeno je na kompanijskom blogu. Iz tog razloga, u Microsoftu na vrijeme upozoravaju sve koji su i dalje na IE 11 da počnu planirati svoj prelazak na novi, moderniji i napredniji preglednik – Microsoft Edge, zasnovan na Chromiumu.

Gašenje podrške za IE 11 odvijat će se u dvije faze. Prvo će 30. studenoga ove godine Microsoft Teams web aplikacija prestati raditi na njemu, a sve ostale usluge i servisi unutar paketa Microsoft 365 u Internet Exploreru više neće biti moguće pokrenuti nakon 17. kolovoza 2021. godine. Nakon tog datuma aplikacije više neće biti moguće pokrenuti niti unutar Edgea u načinu rada za kompatibilnost s IE 11.

Ukidanje podrške i za stari Edge

Istodobno s ovom najavom Microsoft je precizirao i datum za još jednu promjenu. Od 9. ožujka sljedeće godine prestat će i sa sigurnosnim nadogradnjama za "stari" Microsoft Edge na desktopu. Cilj im je, dakle, da do tog dana što više korisnika nadogradi svoje sustave na novi, Chromium Edge, za koji kažu da pruža "najbolje iskustvo" i da je "najbolji moderni preglednik".

Svima koji imaju aplikacije izrađene za IE 11 ili stari Edge, a susrest će se s problemima u kompatibilnosti prilikom prelaska na najnoviji Edge, Microsoft obećava pružiti tehničku podršku kako bi tranzicija prošla bezbolno.