Musk se fokusira na Indoneziju: Starlink povezuje tisuće otoka i očekuje profit od maloprodaje

Muskov satelitski internet servis Starlink, omogućit će digitalnu povezanost škola i medicinskih ustanova u najvećoj otočkoj državi na svijetu, međutim, pravi poslovni interes je profit koji se očekuje od prodaje servisa individualnim kupcima

Ivan Podnar ponedjeljak, 20. svibnja 2024. u 06:00

Indonezija, sa svojih 17 tisuća otoka raštrkanih preko tri vremenske zone i s populacijom od preko 270 milijuna stanovnika, dugo se suočava s izazovima u pružanju stabilnog i pristupačnog Interneta u svim dijelovima zemlje. Udaljene regije, često izolirane zbog geografskih prepreka, patile su od ograničenog dostupa do informacija i online usluga, što je otežavalo edukaciju, zdravstvenu zaštitu i gospodarski razvoj. Indonezijska vlada već godinama pokušava dogovoriti poslove s Muskom i nagovoriti ga da Starlinkom poveže tisuće otoka. Upravo ta mrežom satelita u niskoj orbiti, bez potrebe za skupom infrastrukturom poput kablova i baznih stanica je idealno rješenje da se povežu najmanje sela i otoci brzim i relativno pouzdanim Internetom.

Poštovanje prema lokalnoj kulturi

Elon Musk je u nedjelju doputovao na indonezijsko turističko otočje Bali kako bi nazočio početku tog dugo očekivanog programa. Obučen u zelenu batik košulju, simbolizirajući poštovanje prema lokalnoj kulturi, Muska su u Denpasaru, glavnom gradu provincije Bali, dočekali s girlandom od latica cvijeća u seoskoj ambulanti gdje je, zajedno s indonezijskim ministrima, predstavio Starlink. Tijekom ceremonije, Musk je s nekoliko zdravstvenih radnika iz udaljenih indonezijskih regija, uključujući i Aru, otočnu skupinu u najistočnijem dijelu Indonezije, u pokrajini Maluku, proveo test brzine servisa.

Ministar zdravlja Budi Gunadi Sadikin rekao je da od više od 10 tisuća klinika diljem zemlje, još uvijek oko 2.700 nema pristup Internetu. Osim zdravstva, Starlink ima potencijal transformirati i mnoge druge aspekte života u otočnoj Indoneziji. Obrazovanje će postati dostupnije, učenici će moći pristupiti online tečajevima, digitalnim bibliotekama i interaktivnim sadržajima. Bit će to i veliki poticaj za razvijanje lokalne ekonomije.

Indonezija je treća zemlja u jugoistočnoj Aziji u kojoj će Starlink poslovati. Malezija je toj tvrtki izdala licencu za pružanje internetskih usluga prošle godine, a tvrtka sa sjedištem na Filipinima potpisala je ugovor sa SpaceX-om, koji upravlja Starlinkom, 2022. godine.

Glavni profit

Ugovor s vladom samo je dio posla koji kompanija namjerava obavljati u toj državi. Ministarstvo komunikacija i informacija osiguralo je Muskovoj lokalnoj podružnici prava maloprodaje internetskog servisa. Glavni direktor pošte i informatike pri Ministarstvu komunikacija i informacija, Wayan Toni Supriyanto rekao je da je osnovan PT Starlink Services Indonesia, pravna osoba u vlasništvu Starlinka. Indonezijska vlada prilagodila je zakon o telekomunikacijskim uslugama da bi Muskova ulaganja bila zakonski omogućena jer dosad strani ulagači nisu mogu posjedovati 100 posto dionica u ovom sektoru. Starlink je već prije imao B2B ugovore s Telkomsatom, podružnicom PT Telkom Indonesia. Godine 2022. Telkomsat je dobio pravo korištenja za Starlink od Ministarstva komunikacija i informacija.

Trenutno se internetske veze uspostavljaju preko tornjeva, na slici selo Sikakap, zapadna Sumatra.
Trenutno se internetske veze uspostavljaju preko tornjeva, na slici selo Sikakap, zapadna Sumatra.

Interes za Indoneziju

Elon Musk ima od ranije interes za povezanost s Indonezijom. Sudjelovao je 2022. godine na poslovnom forumu B-20 uoči summita Grupe 20 vodećih gospodarstava koji se održao na Baliju. Ovog puta, Musk će također sudjelovati na 10. Svjetskom forumu o vodi, koji nastoji riješiti globalne izazove u vezi s vodom i sanitarijama.

Muskova posjeta dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je CEO Applea Tim Cook 17. travnja rekao indonezijskom predsjedniku Joku Widodou da će tvrtka "razmotriti" proizvodnju u Indoneziji. CEO Microsofta Satya Nadella posjetio je Indoneziju 30. travnja i rekao da će tvrtka uložiti 1,7 milijardi dolara u novu infrastrukturu oblaka i umjetne inteligencije tijekom iduce četiri godine.

Indonezija pod vodstvom Widoda promovira razvoj digitalne tehnologije i informacijskih sektora, s ciljem postizanja vladine vizije Zlatna Indonezija 2045. Zemlja se nada da će postati jedno od pet najvećih gospodarstava svijeta s BDP-om do 9 bilijuna dolara, točno stoljeće nakon što je stekla neovisnost od nizozemskih kolonizatora.