Neobične digitalne sankcije Rusiji: zabranjen im pristup popularnim fontovima

Američka kompanija Monotype, koja drži autorska prava na neke od najpopularnijih fontova na svijetu, zabranila je ruskim korisnicima pristup svojim stranicama

Sandro Vrbanus subota, 16. travnja 2022. u 06:00

Nizu sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji, nakon ruske invazije na Ukrajinu, pridružile su se i brojne tehnološke kompanije. One više ne prodaju svoje proizvode i usluge korisnicima iz Rusije, povukle su svoje zaposlenike ili su ugasile tamošnje urede, ukinule su pristup web servisima i slično. U tom velikom pokretu, koji ima cilj ekonomski oslabiti Rusiju i kazniti je za agresiju prema drugoj suverenoj zemlji, povučen je i jedan pomalo neobičan potez.

Osim što više ne mogu kupiti novi Office, pristupiti Facebooku ili nabaviti novi Samsungov ili Appleov mobitel, Rusi odnedavno biše ne mogu niti – s Interneta preuzeti neke od najpopularnijih fontova na svijetu. Rezultat je to bojkota od strane američke kompanije Monotype, koja drži autorska prava za mnoge popularne digitalne fontove, kao što su primjerice Times New Roman, Helvetica, Verdana ili Tahoma.

Ruski mediji izvijestili su ovoga tjedna kako je korisnicima iz njihove zemlje onemogućen pristup do web stranice kompanije Monotype Imaging, tj. do njihovog bogatog kataloga fontova. Žele li do nje doći, morat će se poslužiti nekim od VPN rješenja. Dakako, korisnici koji njihove fontove na svojim uređajima i webovima imaju otprije, moći će ih i dalje koristiti.

Društvene mreže već su pune šala na ovaj račun, pa neki kažu kako će Rusija sada izraditi font "Times New Russian", drugi predlažu da kapitulaciju ispišu u Comic Sansu, a treći kažu kako je ovo napad na Ruse "na svim fontovima".