Nova tražilica Državnog zavoda za statistiku: provjerite koliko imate imenjaka

Na novoj stranici Državnog zavoda za statistiku, na temelju podataka popisa stanovništva iz 2021. godine, možete pronaći koliko osoba u Hrvatskoj dijeli vaše ime i prezime

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 3. travnja 2023. u 23:16

Prije otprilike godinu i pol u Hrvatskoj je obavljen prvi digitalizirani popis stanovništva, u kojem su se građani mogli samostalno popisati putem sustava e-Građani. Tu je priliku za samopopisivanje tada bilo iskoristilo više od 1,6 milijuna ljudi, tj. više od 40% stanovnika Hrvatske popisano je online. Sve ostale popisali su terenski popisivači, a rezultati su u međuvremenu objavljivani u nekoliko navrata.

Tražilica imena i prezimena

Nova objava Državnog zavoda za statistiku zainteresirala je mnoge – na svojim su stranicama postavili tražilicu imena i prezimena prikupljenih u popisu. Tamo se vrlo jednostavno može saznati koliko ljudi u Hrvatskoj (na referentni datum popisa, 31. kolovoza 2021. godine) je nosilo određeno ime, prezime ili njihovu kombinaciju. Tražilica imena i prezimena stanovnika Republike Hrvatske nalazi se na ovom mjestu.

U slučaju da ste među rijetkima ili jedinstvenima, tj. ako vaše ime i/ili prezime dijeli manje od deset ljudi, ti podaci neće biti prikazani. Razlog tome je zaštita osobnih podataka, pa će kod takvih imena biti naznačeno kako je "učestalost imena i prezimena manja od 10 ili se ne pojavljuje".

Statistika se temelji na podacima prikupljenima u Popisu stanovništva iz 2021. godine
Statistika se temelji na podacima prikupljenima u Popisu stanovništva iz 2021. godine

Iako najava servisa zvuči prilično zanimljivo, a i podaci iz njega mogu se interpretirati na razne zabavne ili korisne načine, implementacija cijelog sustava pomalo je razočaravajuća – riječ je tek o običnoj tražilici, uklopljenoj u rudimentarnu tekstualnu stranicu od tek 15-ak linija HTML-a. Nema, dakle, nekog zanimljivog grafičkog prikaza rezultata ili dodatnih mogućnosti pretraživanja, usporedbi, regionalnih podjela ili bilo čega drugoga. Stoga, očekujete li išta više od onoga što je najavljeno, ostat ćete razočarani.