PalmPilot, džepno računalo iz 1996., na vašem pametnom telefonu

Palm je bio linija osobnih digitalnih pomoćnika (PDA) i mobilnih telefona koje je razvio Palm, Inc., izvorno nazvan Palm Computing. Smatraju se odgovornim za početak ere pametnih telefona

Tomislav Stanković subota, 26. studenog 2022. u 18:55
📷 Image: Tomislav Stanković / Bug.hr
Image: Tomislav Stanković / Bug.hr

Autor kolekcije je arhivist i povjesničar Jason Scott koji osim nadopune kolekcije želi istu poboljšati unosom metapodataka poput imena kreatora svake aplikacije. Također se nada dodati i upute za svaku aplikaciju.

Kod pokretanja pojedinačnih aplikacija svaki se put učitava i cijeli Palm OS čime se nudi njegov puni izbor zadanih aplikacija kao što su kalkulator i bilješke kao i Graffiti sustav za pisanje na dodirnom zaslonu, prenosi The Verge.

📷 Image: archive.org
Image: archive.org

Trenutno u kolekciji postoji ukupno 565 klasičnih Palm aplikacija, uključujući igrice, widgete, pa čak i njihove probne (trial) verzije. Možete ih pokrenuti unutar bilo kojeg web preglednika, uključujući i onaj na vašem pametnom telefonu sa zaslonom osjetljivim na dodir.

Između ostalih, možete vidjeti i Wind Computer v0.6 aplikaciju Božidara Benca (1958.-2004.) iz Slavonskog Broda koji je bio jedan od programera softvera za Palm Pilot.