Potpuno nova Microsoftova platforma Viva za ugodniji rad od kuće

Microsoft Viva je platforma integrirana unutar sustava Teams, a na jednom donosi komunikaciju, razmjenu znanja, e-učenje i druge društvene funkcije namijenjen timovima koji rade na daljinu

Sandro Vrbanus subota, 6. veljače 2021. u 06:00

Unutar Microsoft Teamsa, popularnog alata za suradnju unutar tvrtke, pridodana će biti i sasvim nova platforma Microsoft Viva, namijenjena malo opuštenijoj komunikaciji među zaposlenicima koji rade na daljinu. Viva će tako objediniti više funkcija kao što su, primjerice, razmjena znanja, komunikacija, i drugi oblici suradnje unutar timova. Za početak ovu će platformu činiti četiri modula – Viva Connections, Viva Insights, Viva Learning, Viva Topics – a novi će biti dodavani s vremenom.

Sve to trebalo bi omogućiti radnicima da se osjećaju više povezani s kolegama, odnosno da, iako rade od kuće, imaju osjećaj kao da se s njima susreću u hodnicima, kantini, na sastancima ili drugim događajima.

Sve na jednom mjestu

To će se (pokušati) ostvariti korištenjem tehnologija poznatih iz paketa Microsoft 365, SharePointa, Yammera, Dynamicsa, i drugih Microsoftovih servisa. Svi oni bit će donekle integrirani u Vivu, koja će pak funkcionirati kao kompanijski intranet, lokalna društvena mreža i e-learning platforma istodobno.

Za društveni dio bit će zadužen modul Connections, Insights će služiti za poboljšanje ravnoteže radnog opterećenja i slobodnog vremena te praćenje poslovnih zadataka, Learning, dakako, za učenje na daljinu dok će modul Topics biti svojevrsna "Wikipedia" koja će organizirati sve potrebne informacije za zaposlenike. Platforma se može prilagoditi potrebama svake organizacije i njezinim specifičnostima.

Viva Topics već je sada dostupan svima koji koriste Teams, Viva Insights je u fazi javnog previewa, a Viva Learning još je u zatvorenom testiranju. Više funkcija i modula Microsoft najavljuje da će predstaviti tijekom godine.