Putem Starlinkove internetske veze nema ilegalnog skidanja torrenta

SpaceX-ov satelitski pristup Internetu možda će biti brz, dostupan u zabačenim dijelovima svijeta i izvrsno rješenje za pokrivanje nedostupnih lokacija. No, piratiziranje neće tolerirati

Sandro Vrbanus subota, 8. svibnja 2021. u 16:50

Širenje dostupnosti satelitskog pristupa Internetu putem SpaceX-ove konstelacije Starlink znači i sve više korisnika – a više korisnika, očekivano, dolazi i na više ideja kako tu brzu internetsku vezu iskoristiti. Nije trebalo dugo da se netko sjeti kako bi mogao pokušati zagaziti u piratske vode i vidjeti što će se potom dogoditi. Vjerojatno među prvima je to učinio korisnik Reddita iz SAD-a koji se predstavlja kao substrate-97, a ime mu je, čini se, Sam.

Sam je svjesno i namjerno pokrenuo torrent klijent bez uključenog VPN-a i putem svoje Starlink veze skidao torrente, tj. preuzimao piratski sadržaj koji nije platio autorima, odnosno nositeljima autorskih prava. Nije prošlo dugo, a u inboxu ga je dočekalo "ljubavno pismo" iz Starlinka naslovnjeno "Prva opomena za kršenje autorskih prava".

Opomena pred isključenje

U ovom upozorenju naš Sam dobio je informaciju kako je vlasnik piratiziranog sadržaja obavijestio njih, kao pružatelja usluge, da on, kao korisnik, ilegalno preuzima njihov materijal. U slučaju da korisnik misli da je riječ o pogrešci, Starlink ga upućuje da se obrati izravno nositelju prava i s njime razriješi nesporazum. U suprotnom, smatra se da je ovim potezom prekršena politika korištenja Starlinkovog priključka, a korisnik je dobio prvu opomenu nakon koje mora prestati sa sličnim aktivnostima.

U slučaju da nastavi, Starlink mu može ukinuti daljnje pružanje usluga te ga izložiti pravnom riziku, odnosno tužbi koju bi mogao pokrenuti nositelj prekršenih autorskih prava.

Internetski pristup preko satelita sve je dostupniji u svijetu. Do sada je SpaceX već za njega zaprimio pola milijuna prednarudžbi od budućih korisnika iz cijelog svijeta, koji su pritom i uplatili 99 dolara predujma. Podsjećamo, to već sada možete učiniti i iz Hrvatske, a jednom kada usluga i kod nas postane dostupna mjesečna naknada za korištenje trebala iznositi 99 dolara, uz 500 dolara jednokratnog inicijalnog troška opreme.