Starlinkov satelitski pristup Internetu dostupan za narudžbu i u Hrvatskoj

Odnedavno se i korisnici s našeg područja mogu predbilježiti za komercijalno korištenje satelitskog pristupa Internetu putem SpaceX-ovog Starlinka

Sandro Vrbanus petak, 12. veljače 2021. u 12:05

SpaceX je otvorio komercijalne predbilježbe za svoj sustav satelitskog pristupa Internetu Starlink, i to za sva područja u svijetu koja će biti pokrivena njegovim signalom. Iako je broj prijava ograničen za svaku regiju, korisnici koji su zainteresirani za ovakav pristup već su primijetili da je Starlink antenu moguće naručiti – čak i iz Hrvatske.

Kod nas aktivan od 2022.

SpaceX kaže kako će komercijalnu uslugu na našem području pokrenuti sljedeće godine, a do tada će raditi tek beta verzija usluge za manji broj korisnika. Prije pokretanja komercijalne usluge može se očekivati da će ping biti između 20 i 40 milisekundi, a brzine prijenosa podataka od 50 do 150 Mb/s, uz mogućnost povremenog potpunog prekida veze.

Nakon što na nebu bude dovoljno satelita da se pokriju svi željeni dijelovi svijeta, Starlink će doći i u Hrvatsku, brzine bi se mogle povećati, latencija veze smanjiti, a pokrivenost signalom trebala bi biti stalna. Prilikom predbilježbe, koju možete obaviti na Starlinkovim stranicama, uplaćuje se polog od 100 dolara (koji je moguće i vratiti ako usluga ne bude realizirana).

Kasnije će planirana cijena opreme biti 500 američkih dolara jednokratno, dok bi mjesečna naknada za korištenje ovakvog pristupa Internetu trebala biti 99 dolara. Na sve ove cijene potrebno je dodati i porez, kao i troškove dostave opreme. Budući da će broj korisnika biti regionalno ograničen, mogućnost korištenja Starlinka bit će dodijeljena prema redoslijedu prijave.

Akcija

GARMIN Fenix

Sportski sat, GPS, multisport, više modela i cijena

3099 kn 3699 kn Kupi


3-sistemski podni zvučnici

DAVIS ACOUSTICS MANI Mk2

Idealni za manje prostore i korištenje u sustavu kućnog kina zahvaljujući kompresijskoj komori. 40 -20,000 Hz, 4 ohma mini, 100 W, 92 dB.

5.399 kn 5.989 kn Kupi

Digitalno phono USB pretpojačalo

NAD PP4 C- KO

Nudi vrhunske sonične rezultate, ima mogućnost odabira MM/MC ulaza. Nova verzija AlpineSoft's VinylStudio Lite ripping softvera. Moguće povezivanje s većinom amplifiera, receivera i PC-a, SNR: 76 dB (MM); 78 dB (MC).

1.499 kn 1.799 kn Kupi