Starlinkova će satelitska internetska mreža postati mobilna

Hrvatski se korisnici mogu predbilježiti za korištenje satelitskog pristupa internetu uz polog od 100 dolara, a ove se godine također udvostručuje brzina veze i smanjuje se latencija

Matej Markovinović ponedjeljak, 19. travnja 2021. u 06:00

Prema izvješću CNBC-a, SpaceX je podnio zahtjev Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC) za Starlinkove komponente koje bi omogućile rad internetske usluge na pokretnim vozilima te ju tako učinile mobilnom.

Čini se da SpaceX cilja na uistinu velika vozila, jer je Elon Musk ubrzo odgovorio na Twitteru da su postojeći Starlinkovi terminali preveliki za Teslina vozila te da je ideja usmjerena na avione, kamp prikolice, kamione i brodove.

Budući da Starlink prema obrascima za registraciju ograničava mjesto usluge na onu lokaciju koju korisnik u početku izabere, ovo se čini kao veliki skok u tvrtkinoj usluzi. Elon Musk objašnjava u tweetu da će usluga postati u potpunosti mobilna kasnije ove godine, pa će korisnici moći premjestiti Starlinkov hardver gdje god žele. Navodi da je za to potrebno još nekoliko lansiranja satelita.