U Kini blokirana cijela Wikipedia

Najveća otvorena enciklopedija na svijetu postala je nepoželjna u Kini, a smatra se da su cenzori ovaj potez povukli zbog skore obljetnice prosvjeda na Tiananmenskom trgu

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. svibnja 2019. u 13:38

Kina nastavlja s cenzuriranjem Interneta i blokiranjem stranica koje su u cijelom svijetu sasvim normalno dostupne i vrlo korištene. Nakon Googleovih usluga, Facebooka, WhatsAppa, Skypea i brojnih drugih servisa koji su, barem s vremena na vrijeme, nedostupni u Kini, sada je red došao i na najveću svjetsku internetsku enciklopediju – Wikipediju.

Wikipediji se iz Kine više ne može pristupiti, no blokada nije nastupila odjednom. Još od 2015. godine u ovoj je zemlji blokirana Wikipedia na kineskom jeziku, a prvi znakovi cenzure ostalih jezika primijećeni su još prošlog mjeseca. Sada je, prema izvješćima, iza Velikog kineskog vatrozida nemoguće pristupiti bilo kojoj stranici na domeni Wikipedia.org.

Iz organizacije Wikimedia Foundation potvrdili su ovo i naglasili da nikakvu službenu obavijest o blokadi nisu primili. Izrazili su i svoje nezadovoljstvo ovakvim sprječavanjem slobodnog širenja informacija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Spectator Index (@spectatorindex) on

Upravo je pristup informacijama ono što kineske vlasti smeta. Naime, uskoro će se navršiti točno 30 godina od velikih studentskih prosvjeda na Tiananmenskom trgu u Pekingu, događaja kojeg Kina želi zataškati i sakriti od svojih građana. Smatra se da je blokiranje Wikipedije upravo sada još jedan pokušaj da se među Kinezima ne razgovara o krvavim prosvjedima i vojnoj akciji koja je tada uslijedila. 4. lipnja 1989. je na ovom trgu, naime, brutalno pobijeno (ovisi čije podatke gledate) između nekoliko stotina do najviše tri tisuće prosvjednika.