Za prebrze vozače: obavijesti o prometnim prekršajima stižu putem sustava eGrađani

MUP je u sustav eGrađani dodao novu funkcionalnost – od sada će svima koji počine prometni prekršaj obavijest o tome stizati digitalno, a ubrzat će se i plaćanje kazni te olakšati pregled prekršaja

Sandro Vrbanus subota, 17. listopada 2020. u 11:13

Kroz projekt "Unaprjeđenje i modernizacija rada prometne policije", Ministarstvo unutarnjih poslova razvilo je novu digitalnu uslugu – Obavijest o prekršaju u prometu.

Radi se o aplikaciji koja je namijenjena vozačima i vlasnicima vozila koji su počinili prekršaje prekoračenja brzine u Republici Hrvatskoj. Počinitelju prekršaja, odnosno vlasniku vozila kojim je počinjen prekršaj, na kućnu adresu putem pošte dostavlja se Obavijest o počinjenom prekršaju na kojoj je naveden i pristupni kod. Pomoću pristupnog koda aplikaciji Obavijest o prekršaju u prometu mogu pristupiti i državljani ostalih država, dok hrvatski građani ovoj aplikaciji mogu pristupiti i putem sustava eGrađani.

Na ovaj način počinitelj prekršaja, odnosno vlasnik vozila, moći će izvršiti sljedeće:

  • pregled popisa prekršaja za koje je generirana obavijest o prekršaju i/ili prekršajni nalog,
  • pregled detalja prekršaja odabranog na popisu,
  • preuzimanje obavijesti o prekršaju,
  • prilaganje potvrde o plaćanju novčane kazne za prekršaj,
  • dostavu podataka o vozaču,
  • dostavu prigovora, tj. ugovora o novom vlasniku vozila.

Za sada samo za prekoračenje brzine

Aplikacija olakšava uvid u prekršaje prekoračenja brzine, dostavu potrebnih podataka, ubrzava plaćanje kazne te omogućava korisnicima praćenje statusa njihovih prekršaja. Trenutačno se radi isključivo o prekršajima prekoračenja brzine, a planira se proširivanje ovih mogućnosti na ostale prekršaje.

Pristup ovoj novoj e-usluzi omogućen je na web stranicama MUP-a te je u kategoriji Kutak za vozače od sada moguće provjeriti status vozačke dozvole (što se već ranije pokazalo kao vrlo popularno rješenje) te pristupiti novoj aplikaciji Obavijest o prekršaju u prometu.