iOS 17 i iPadOS 17 dostupni su za preuzimanje na podržanim uređajima

Korisnici podržanih iPada i iPhonea mogu na svojim uređajima preuzeti najnovije verzije Appleovih mobilnih operacijskih sustava, iOS 17 i iPadOS 17

Matej Markovinović utorak, 19. rujna 2023. u 11:55
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Službena verzija iOS-a 17 u iPadOS-a 17 dostupna je za preuzimanje na podržanim uređajima. Najstariji modeli iPhonea koji su dobili novu inačicu Appleovog mobilnog operativnog sustava su iPhone Xs i iPhone XR iz 2018. godine.

Na listi podržanih iPhonea za novi iOS 17 nema iPhonea X i iPhonea 8. Njihova je softverska podrška završila prethodnom inačicom operacijskog sustava.

Modeli iPhonea na koje se može instalirati iOS 17. 📷 Foto: Apple
Modeli iPhonea na koje se može instalirati iOS 17. Foto: Apple

Kao što smo već pisali, iOS 17 dobiva niz novih promjena, među kojima su i unaprijeđene esencijalne aplikacije, sustav Check In te značajka StandBy. Unatoč tome što ažuriranje dobivaju i stariji uređaji, neke će značajke ipak biti rezervirane za novije modele.

Primjerice, korisnici iPhonea 12 i novijih modela, moći će na FaceTimeu koristiti reakcije temeljene na gestama u proširenoj stvarnosti, dok oni sa starijim iPhoneima to neće moći.

Noviji iPhonei također će dobiti poboljšanja kod automatskog ispravljanja tipfelera, dok će Pro modeli imati novu značajku pristupačnosti Point and Speak, koja pomaže slabovidnim i slijepim osobama u interakciji s tekstom u njihovom okruženju.

iOS 17. 📷 Foto: Apple
iOS 17. Foto: Apple

Kad je riječ o iPadOS-u 17, za njega će vam trebati barem iPad (2018), iPad Air (2019), iPad mini (2019) ili iPad Pro (2018).

Modeli iPada na koje se može instalirati iPadOS 17. 📷 Foto: Apple
Modeli iPada na koje se može instalirati iPadOS 17. Foto: Apple

Novi iPadOS 17 dijeli štošta toga s iOS-om 17, no valja napomenuti da konačno donosi aplikaciju Health s punom podrškom za veliki zaslon. Tu je i mogućnost prilagodbe zaključanog zaslona, što je prvotno predstavljeno na iOS-u 16, kao i poboljšanja u Stage Manageru te Journalu.

Apple je kod prestavljanja iPadOS-a 17 posebno istaknuo i dodatne mogućnosti kod uređivanje PDF-a u Notesa za koje su koristili strojno učenje i umjetnu inteligenciju.

iPadOS 17. 📷 Foto: Apple
iPadOS 17. Foto: Apple