Čini se da su problemi s pregrijavanjem iPhonea 15 uspješno riješeni

Apple je ispunio svoje obećanje i izdao zakrpu za iOS, kojom je umanjio pregrijavanje novih modela iPhonea u određenim situacijama. Prema prvim testovima, rezultati su obećavajući

Sandro Vrbanus petak, 6. listopada 2023. u 16:15

Prvi "skandal" koji je izazvao iPhone 15 u tjednima nakon dolaska na tržište bio je vezan uz pregrijavanje uređaja te serije u određenim situacijama. Novi modeli iPhonea 15 i 15 Pro zagrijavali su se ponekad i značajno preko 40°C kada su bili spojeni na punjač, ili sporadično u rukama korisnika tijekom obavljanja svakodnevnih radnji, primjerice surfanja po Instagramu. Apple je nakon prvog tjedna kritika objavio da je riječ o isključivo softverskom problemu, odnosno da nova linija njihovih mobitela nema hardverski problem s hlađenjem, koji bi doveo do uočenog pregrijavanja. Obećali su stoga zakrpom riješiti problem, a prema prvim informacijama, čini se da su u tome i uspjeli.

Već treća zakrpa za iOS 17 u manje od mjesec dana, u verziji 17.0.3, rješava problem pregrijavanja koji je dolazio od pogreške unutar operacijskog sustava, dok su ostale probleme iz Applea bili prijavili developerima aplikacija, za koje se utvrdilo da također prekomjerno koriste resurse i tako zagrijavaju uređaj. iOS 17.0.3 pušten je u distribuciju 4. listopada, a revni su vlasnici iPhonea 15 već testirali kako im se uređaji ponašaju prije i nakon instalacije zakrpe.

Niže temperature

Na portalima i društvenim mrežama već se mogu naći izvješća korisnika, koji kažu da je nakon instalacije novog iOS-a iPhone 15 hladniji u redovnom radu. Umjesto zagrijavanja na preko 40°C, sada radna temperatura mobitela te serije iznosi između 26°C i 32°C, uz najviše vrijednosti tek nešto više od 34°C. Portal ZDNet sve je potvrdio i snimkama nastalima uz pomoć termalne kamere.

Iste performanse

Iako se o tome špekuliralo kao mogućem rješenju, Apple ipak nije morao pribjeći "gušenju" procesora i smanjenju performansi uređaja. Hlađenje je postignuto ispravkom bugova, a AppleInsider potvrđuje to i benchmarkom – modeli s iOS-om 17.0.2 i 17.0.3 postigli su u njihovom testiranju gotovo identične rezultate.

Viša sigurnost

iOS 17.0.3 nije donio samo ispravak problema s pregrijavanjem, već je zatvorio i dvije novootkrivene sigurnosne rupe. Propusti u kernelu od verzija 16.6 na ovamo te novi propust u WebRTC-u mogli su napadačima omogućiti podizanje privilegija i izvršavanje malicioznih radnji na daljinu. Stoga nova zakrpa nije preporučena samo onima s "vrućim" iPhoneima 15, već svim korisnicima iOS-a 17 kao bitna sigurnosna nadogradnja operacijskog sustava.