Apple europskim korisnicima ukida podršku za PWA aplikacije u iOS-u

Tehnologija univerzalnih web aplikacija, koje su mogle biti instalirane na početni ekran iOS-a, pala je kao kolateralna žrtva Akta o digitalnim tržištima i posljedičnog otvaranja Appleovog ekosustava

Sandro Vrbanus subota, 17. veljače 2024. u 08:35

Velike promjene unutar iOS-a, na koje je Europska unija svojim Aktom o digitalnim tržištima "natjerala" Apple, donijet će i određene negativne posljedice. Apple je, podsjetimo, pristao otvoriti pristup NFC plaćanjima vanjskim developerima, dopustiti vanjske pružatelje usluga plaćanja unutar App Storea, ali i "sideloading", odnosno instaliranje aplikacija iz vanjskih izvora, tj. iz tuđih trgovina aplikacija. U sklopu tih izmjena, koje će u iOS, iPadOS, macOS, watchOS i tvOS stići samo za korisnike iz EU, nalazi se i otvaranje prostora internetskim preglednicima, koji ne koriste nužno iOS-ov WebKit, već i druge vanjske engine.

No, već tada bilo je jasno da će Apple sve ove promjene primijeniti tek kako bi se uskladio s propisima EU, ali i da će otežati sve nove procese – od certificiranja vanjskih trgovina i aplikacija, do zahtjeva za dodatnim naknadama, koje će developeri aplikacija morati plaćati u određenim slučajevima. Apple je tada isticao i da će takvo otvaranje ekosustava značiti i manju razinu sigurnosti za sve korisnike, pa je sasvim razvidno da će učiniti sve što je u njihovoj moći da i dalje zadrže kontrolu nad svojim operacijskim sustavima i uslugama.

Nema više PWA aplikacija

Nastavno na te najave, koje bi trebale biti implementirane već u sljedećim inačicama OS-ova (primjerice u iOS 17.4), sada stiže i informacija o ukidanju jedne popularne značajke iOS-a. U beta verziji iOS-a 17.4, naime, korisnici su već sada primijetili da se ukida podrška za univerzalne aplikacije nastale na tehnologiji PWA (progressive web apps), instalirane na početnom zaslonu uređaja.

Prema objašnjenju iz Applea, PWA aplikacije morat će biti onemogućene, kako bi se spriječili sigurnosni problemi i komplikacije, jednom kada se iOS otvori preglednicima zasnovanima na drugim tehnologijama, osim WebKita. Kažu da bi podrška za univerzalne web aplikacije na svim mogućim tehnologijama zahtijevala sasvim novu arhitekturu, koja bi se bavila pitanjima sigurnošću i privatnošću takvih aplikacija, a koja u iOS-u trenutačno ne postoji. To im, kažu, ne bi bilo praktično, a pogotovo jer je za PWA aplikacije na početnom zaslonu zainteresiran tek manji broj korisnika.

Posljedica EU regulative

Odluka je, dakle – ukloniti ih u potpunosti, jer će time šteta biti manja. Korisnici iz EU moći će nastaviti koristiti web stranice kroz "bookmarke" postavljene na početni ekran, no punu funkcionalnost PWA aplikacija od iOS-a 17.4 (najavljenoga za početak ožujka) više neće imati.

Postavlja se i pitanje zašto je Apple odlučio u potpunosti ukinuti podršku za univerzalne PWA aplikacije, a ne zadržati ih, primjerice, ako koriste njihov preglednik Safari. Iz kompanije pojašnjavaju da je to također posljedica Akta o digitalnim tržištima, koji zahtijeva da se svi preglednici unutar OS-a tretiraju na isti način, odnosno da niti jedan od njih ne bude privilegiran.