Apple i ove godine planira ponuditi tri modela iPhonea

Šuškanja o asortimanu iPhonea za 2019. već su počela. Prvo su se pojavili renderi, a sada stižu i informacije o pojedinačnim modelima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. siječnja 2019. u 06:30

Prije nekoliko su se dana na društvenim mrežama pojavili prvi renderi novih iPhonea za koje je gotovo jednoglasna kritika javnosti bila da su – ružni, primarno zbog nezgrapno izbočenog velikog kvadratnog prostora za trostruku kameru i bljeskalicu. U međuvremenu razni su izvori potvrdili kako bi ovogodišnji iPhonei zaista mogli tako izgledati, ali, nasreću, ne svi.

Apple bi, prema najsvježijim informacijama, ujesen trebao ponovno predstaviti tri modela iPhonea, što bi značilo da će XS, XS Max i XR dobiti izravne nasljednike. Ovogodišnji bi nasljednik modela XS trebao ostati na dvije stražnje kamere i bljeskalici postavljenima isto kao i do sada. Nova iteracija jeftinijeg, XR, modela, dobit će drugu kameru pa će straga izgledati gotovo jednako kao i XS linija.

Dijagonale zaslona na svim će modelima ostati iste kao i do sada, a notch će na svima biti donekle smanjen.

Jedina "rugoba" među iPhoneima bit će, vjerojatno, najveći i najskuplji model, nasljednik lanjskoga XS Maxa. On će jedini, kako sada stvari stoje, dobiti ogromnu kvadratnu izbočinu za trostruku stražnju kameru. Dobro upućeni izvori iz industrije kažu da bi te tri kamere trebale proširiti mogućnosti snimanja jer će imati raspon od ultraširokog kuta, preko 2x pa sve do 3x optičkog zuma.

Trostruki sustav kamera trebao bi, osim zumiranja, novim iPhoneima omogućiti i bolji "osjećaj" za 3D prostor za napredno i preciznije korištenje AR aplikacija, kao i unaprijeđene mogućnosti snimanja fotografija i videa u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Kad je riječ o modelu XR, njegova bi ovogodišnja inačica mogla biti posljednja u kojoj će Apple na jednom iPhoneu nuditi LCD zaslon. Od 2020. godine na dalje Apple bi trebao, po ovim informacijama, proizvoditi samo mobitele s OLED zaslonima.