Alate umjetne inteligencije do sada je probao gotovo svaki drugi stanovnik Hrvatske

Predstavljeni su rezultati prvoga nacionalnog istraživanja percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj, u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta proveli EFFECTUS Veleučilišta, Hrvatske pošte i Alce Zagreb

Sandro Vrbanus subota, 16. rujna 2023. u 15:55

Predstavljeni su rezultati prvoga nacionalnog istraživanja percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Istraživanje je dio znanstveno-istraživačkog projekta koji su zajednički proveli EFFECTUS Veleučilište, Hrvatska pošta i Alca Zagreb. Istraživanje je provedeno u rujnu ove godine na ukupnom uzorku od 1300 osoba. Cilj projekta jest definiranje i praćenje ključnih pokazatelja percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj te definiranje odgovarajućih razlika i korelacija primjenom znanstveno-stručnih metoda.

Mnoge brine nestanak radnih mjesta

Rezultati istraživanja, koje je jučer u Zagrebu predstavio voditelj projektnog tima, izv. prof. dr. sc. Robert Kopal, pokazali su da je 42% Hrvata iskušalo alate umjetne inteligencije ili se njima koristi. Visoku AI pismenost ima 19,3% ispitanika, dok nisko poznavanje umjetne inteligencije ima njih 26,3%. Prva asocijacija na umjetnu inteligenciju kod 60% ispitanika je osjećaj neizvjesnosti ili zabrinutosti, a kod 30% korisnost i ushićenje.

Koji su glavni izvori informacija o umjetnoj inteligenciji? 📷 Percepcija umjetne inteligencije u RH, Prizma, 2023.
Koji su glavni izvori informacija o umjetnoj inteligenciji? Percepcija umjetne inteligencije u RH, Prizma, 2023.

Za nestanak poslova u idućih 5 do 10 godina zabrinuto je 49% ispitanika, a njih 72% smatra da će umjetna inteligencija negativno utjecati na međuljudske odnose. Više građana, njih 33%, drži da prilike i prednosti proizvoda i usluga koji upotrebljavaju AI nadmašuju prijetnje i rizike.

Što mislite da će se dogoditi u RH u sljedećih 5-10 godina zbog umjetne inteligencije?  📷 Percepcija umjetne inteligencije u RH, Prizma, 2023.
Što mislite da će se dogoditi u RH u sljedećih 5-10 godina zbog umjetne inteligencije? Percepcija umjetne inteligencije u RH, Prizma, 2023.

S druge strane, 20% više je onih koji ne vjeruju AI sustavima. Najveća percipirana dobrobit umjetne inteligencije jest zamjena ljudi u rizičnim aktivnostima (24%), a najveći rizik je manipulacija i zlonamjerno korištenje (26%).

Ispitanici misle (ili se nadaju) da će AI pozitivno utjecati na isporuku paketa 📷 Percepcija umjetne inteligencije u RH, Prizma, 2023.
Ispitanici misle (ili se nadaju) da će AI pozitivno utjecati na isporuku paketa Percepcija umjetne inteligencije u RH, Prizma, 2023.