Android mobiteli Googleu šalju 20 puta više podataka nego iPhone Appleu

Analiza jednog stručnjaka pokazala je da su mobiteli zasnovani na Androidu značajno aktivniji u slanju podataka, poput telemetrije i detalja o korištenju uređaja, svojoj matičnoj kući

Sandro Vrbanus srijeda, 31. ožujka 2021. u 14:47

Istraživač Douglas Leith s irskog Trinity Collegea izradio je analizu u kojoj je usporedio mobitele Googleove marke Pixel zasnovane na Androidu, s iPhoneima, naravno, na iOS-u. Zanimalo ga je primarno koje podatke ovi uređaji prikupljaju, kako i kada, te koliko ih šalju svojim kompanijama – Googleu i Appleu. Poznato je da svi mobiteli prikupljaju podatke o korištenju, lokaciji, i brojnu drugu telemetriju, te da statistiku šalju na matične servere, a Leith je razotkrio i neke dodatne detalje.

Prema njegovom istraživanju, čije sažete rezultate donosi Ars Technica, uređaji na Androidu u iOS-u vrlo su aktivni kad je riječ o slanju podataka "kući". Svi oni javljaju se serverima u Appleu ili Googleu kada korisnik ništa ne radi, pretražuje izbornike, umeće SIM karticu i slično. U prosjeku svaki se mobitel prijavljuje svojim serverima svakih četiri i pol minute, čak i kada ga se aktivno ne koristi.

Douglas Leith: podaci koje mobiteli šalju u centralu kada korisnik nije ulogiran
Douglas Leith: podaci koje mobiteli šalju u centralu kada korisnik nije ulogiran

Razlika u količini podataka

Iako uređaji na oba operacijska sustava šalju otprilike jednake podatke svojim kompanijama, Leith je otkrio da se Android i iOS uvelike razlikuju u količini tih podataka. Prilikom uključivanja uređaja, tako, primijećeno je da Androidi pošalju 1 megabajt podataka, dok iPhone šalje 42 kilobajta. Kada ih se ne koristi, Androidi svakih 12 sati pošalju isto tako 1 MB, a iOS se "kući" javi s tek 52 kB.

Gledano ukupno, za sve mobitele u SAD-u, Google od Androida prikupi 1,3 TB podataka svakih 12 sati, dok Apple u istom razdoblju prikupi 5,8 GB. Razlika je, dakle, otprilike u faktoru 20.

Google prigovorio

Iz Googlea su se povodom ovog istraživanja javno očitovali svojom službenom izjavom. Navode da su primijetili greške u načinu provođenja Leithovog istraživanja i mjerenja količine podataka koji se prikupljaju. Prema njihovim internim podacima, naime, ova razlika precijenjena je za red veličine. Kažu i kako su svoje viđenje metodologije podijelili s ovim istraživačem prije objave njegovog rada.

Google ne negira slanje podataka, već dodatno pojašnjava kako je ono nužno za funkcioniranje svih modernih uređaja. Leith u svojem radu zaključuje tek da niti jedan ni drugi proizvođač OS-a ne dopuštaju previše kontrole korisnicima nad ovakvim dijeljenjem telemetrijskih podataka.