Astronauti uzgojili prve svemirske papričice i napravili tacose

NASA ističe da su astronauti u svemiru do sad uzgajali ostale plodove poput salate i rotkvica, no uzgoj paprika predstavljao je pravi izazov, jer im treba relativno dugo da proklijaju i daju plodove

Matej Markovinović subota, 6. studenog 2021. u 06:00

Kao dio NASA-inog istraživanja Plant Habitat-04, znanstvenici su još u srpnju na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), počeli s uzgojem paprika koje su inače porijeklom iz doline Hatch u Novom Meksiku, a sve sa svrhom boljeg razumijevanja interakcija biljaka i mikroba u svemiru.

Proces uzgoja prošao je i više nego dobro, jer su astronauti prošlog vikenda jeli tacose sa svemirskim zelenim čili papričicama, a sudeći po fotografijama koje je na Twitteru objavila astronautkinja Megan McArthur, nisu ostali gladni.

„Nakon berbe, kušali smo crveni i zeleni čili. Konačno sam napravila svoje najbolje svemirske tacose do sada – fajita govedina, sušene rajčice, artičoke i hatch chile“, napisala je McArthur. Naime, papričice su posađene u posebnoj komori (Advanced Plant Habitatu), koja je opremljena sa 180 senzora i kontrola za praćenje rasta biljaka.

Na službenom Instagram računu ISS-a, osvanuo je i videozapis u kojem se jedan od članova posade veselo dobacuje zelenim paprikama.

„Izazov je biti sposoban nahraniti posadu u niskoj orbiti Zemlje, a zatim i istraživače tijekom budućih misija izvan nje, uključujući Mjesec kao dio programa Artemis i na kraju Mars“, rekao je u službenom priopćenju glavni istraživač NASA-inog eksperimenta Plant Habitat-04, Matt Romeyn, ističući da su ograničeni na usjeve koji ne trebaju skladištenje ili opsežnu obradu.

„Uzgoj šarenog povrća u svemiru može imati dugoročne koristi za fizičko i psihičko zdravlje. Otkrili smo da uzgoj biljaka i povrća s bojama i mirisima pomaže poboljšanju zdravlja astronauta“, zaključuje Romeyn.