Bečko veleučilište istražilo kako hodanje s mobitelom u ruci utječe na tijelo

Ovo istraživanje donosi najnovija saznanja o tome kako mobitel u ruci utječe na hodanje i na naše tijelo. U tu je svrhu promatrano hodanje 27 ispitanika, s i bez mobitela u ruci, a razlika itekako postoji

Bug.hr ponedjeljak, 15. siječnja 2024. u 17:48
Hodanje i istovremena uporaba mobitela nepovoljno utječu na,  neočekivno, zglobove u koljenu 📷 © Freepik / senivpetro
Hodanje i istovremena uporaba mobitela nepovoljno utječu na, neočekivno, zglobove u koljenu © Freepik / senivpetro

Hodate li ikad rabeći pritom mobitel? Većina će vas na ovo pitanje vjerojatno odgovoriti potvrdno. No, zapitate li se katkad kako hodanje s mobitelom u ruci utječe na vaš hod i sustav organa za kretanje? Upravo su se tim pitanjem pozabavili istraživači s Veleučilišta Campus Wien, a ono što su otkrili moglo bi vas natjerati da mobitele spremite u džep, barem dok hodate.

Istraživanje provedeno pomoću napredne tehnologije

Studija koju je objavio renomirani časopis Heliyon provedena je u jednom od najsuvremenijih interaktivnih laboratorija za analizu hoda i općenito svakodnevnog ljudskog pokreta u stvarnom vremenu – GRAIL – koji se nalazi u ranije spomenutom Veleučilištu Campus Wien.

Cilj istraživanja bio je utvrditi kako se uobičajen hod razlikuje od onog pri kojem osoba rabi pametni telefon. I doista, razlika je pozamašna, a ono što su voditelj istraživanja Sebastian Durstberger i njegov tim doznali pomalo je zabrinjavajuće.

Tijelo uključuje "sigurnosni način rada"

Naime, dok hodamo istovremeno baratajući mobitelom, brzina hoda se usporava, koraci postaju širi, a naše tijelo 'pritišće dugme' za takozvani sigurnosni način rada. Pogodna je okolnost što širi koraci umanjuju mogućnost pada, no s druge strane dolazi do većeg opterećenja vanjske strane zgloba u koljenu, a dugoročne posljedice baš i nisu obećavajuće jer na taj način hrskavica i menisk tijekom godina gube na otpornosti što prema najcrnjim prognozama istraživača danas-sutra može uzrokovati artrozu.

Ispitanici su hodali po posebnoj traci za trčanje

Za potrebe studije 27 ispitanika hodalo je na posebno izrađenoj traci za trčanje ispred platna zakrivljenosti od 180 stupnjeva na kojemu se projiciralo virtualno okruženje popraćeno zvukovima stvarne pozadinske buke. Što se pritom moglo primijetiti? Mali su markeri na različitim dijelovima tijela ispitanika njihove pokrete prikazivali u trodimenzionalnom obliku u stvarnom vremenu i određivali vrijednost pokreta zglobova i sile koja pritom nastaje. Zahvaljujući mjernim pločama u traci po kojoj su ispitanici hodali, dalo se iščitati opterećenje i položaj stopala. Osim hodanja, ispitanici su bavili i računanjem – prvi puta napamet, a zatim im je u tome pomogao, pogađate, pametni telefon. I tako je uočena razlika u hodu.

Rezultati će se iskoristiti za razvoj preventivnih aplikacija

Ova saznanja, do kojih je došlo najveće austrijsko veleučilište s više od 8.000 studenata, omogućuju stručnjacima na području fizioterapije, sporta, nutricionizma i tehnologije da razvijaju aplikacije, kao i pametne sustave te provode temeljna istraživanja usmjerena na primjenu.

Bečko veleučilište studiju je provelo u jednom od najsuvremenijih laboratorija 📷 © stadt wien
Bečko veleučilište studiju je provelo u jednom od najsuvremenijih laboratorija © stadt wien